Haradinaj: Kina i Rusija se same povukle iz dijaloga o Kosovu 1EPA / VALDRIN XHEMAJ

Premijer Kosova Ramuš Haradinaj podsetio je premijerku Srbije Anu Brnabić, koja smatra da u procesu dijaloga Beograda i Prištine trebaju učestvovati Kina i Rusija, da su se „obe te države same povukle iz procesa“.

Prema Haradinaju, proces dijaloga između Kosova i Srbije treba doneti konkretne rezultate.

Radio-televizija Kosova na srpskom jeziku prenosi Haradinajeve stavove po kojima dijalog trebaju podržati oni koji su ga i počeli, pre svih NATO, Evropska unija i Sjedinjene Američke Države.

Slaže se da dijalog sa Srbijom treba da vodi predsednik Kosova Hašim Tači.

„Međutim, tražim jedinstvo u procesu i podršku opozicije“, poručio je Haradinaj.

„Beogradu sve teže odlagati priznanje Kosova“

Prethodno je Haradinaj izjavio da službenom Beogradu postaje sve teže odlagati priznanje nezavisnosti Kosova.

„Srbija nema sve vreme ovog sveta da se konačno odluči na taj korak i prizna realnost da je Kosovo nezavisna evropska država, okrenuta EU i NATO-u. Na tom putu nitko nas ne može zaustaviti“, rekao je Haradinaj.

U prvi plan je postavio briselski dijalog s Beogradom, a o budućnosti Kosova govori kao o vremenu u kojem se tek treba dogoditi „potpuni mir“ između dve strane.

„Jasno smo zatražili da dijalog dođe u finalnu fazu, jer će iduće godine biti navršena desetogdišnjica od 1999. godine i rata na Kosovu. Za nas je važno da se to konačno razreši. Za nas je svaka istina, svaka realnost, oko toga dobrodošla“, naveo je premijer Kosova.

Na novinarski upit što znači „svaka realnost“, odgovorio je kako to znači da Srbija pokaže spremnost da „dovrši posao i prizna Kosovo“.

Tekst preuzet sa portala Al Jezeera.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari