Hedl: Vučić i Kitarović da obeshrabre "ekstreme" 1Foto: FoNet / Zoran Mrđa

Srpsko-hrvatski odnosi obeleženi su čestim i velikim „trzavicama“, što pokazuje incident koji se dogodio u ponedeljak u Zagrebu, kada je srpski zvaničnik Veljko Odalović napustio skup o nestalima.

Zbog tvrdnji pomoćnika branitelja Stjepana Sučića da je na Hrvatsku „izvršena velikosrpska agresija“, ali predstojeća poseta srpskog predsednika Aleksandra Vučića Hrvatskoj, na poziv predsednice te države Kolinde Grabar Kitarović, može da predstavlja značajan korak u pravcu ponovnog unapređenja saradnje, ocenjuju za Danas stručnjaci za regionalna pitanja. Hrvatski novinar Drago Hedl konstatuje da „ima puno posla“ koje treba uraditi i u Beogradu i u Zagrebu, dok srpski analitičar i istoričar Dragomir Anđelković smatra da je potrebno i da se Berlin snažnije angažuje kada je reč o pomirenju dveju zemalja.

Prema Hedlovom mišljenju, „unatoč čestim oscilacijama u hrvatsko-srpskim odnosima i amplitudama koje povremeno dramatično odskaču od normale, čini se da dvije susjedne zemlje polako pronalaze put normalizaciji odnosa“.

– Sada kad su završeni izbori i u Hrvatskoj – parlamentarni, i u Srbiji – predsjednički, čini se da je trenutak kada bi državnici u Zagrebu i Beogradu mogli sjesti za stol i pokušati učiniti potrebne napore za izgradnju boljih odnosa. Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović na obilježavanju vojne akcije Oluja u Kninu rekla je da je Hrvatskoj “žao svakog života i srpskog i hrvatskog i svih koji su poginuli u Oluji i Domovinskom ratu općenito“ te da se u Hrvatskoj nitko ne veseli ničijoj tuzi. Izrazila je i suglasnost kako bi se valjalo pokloniti srpskim žrtvama stradalim u Oluju, no to još nije učinjeno. Skora posjeta srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića Zagrebu, o čemu se govori u diplomatskim krugovima, prilika je da se ti odnosi poboljšaju tim prije što je predsjednica Kitarović, nakon povratka s Vučićeve inauguracije, izjavila kako napokon u Srbiji ima sugovornika, ističe naš sagovornik.

Drago Hedl ukazuje da bi bilo dobro da susret dvoje predsednika doprinese poboljšanju odnosa, „a koliko znam, to je težnja obe strane“. „No, puno je još posla koji valja uraditi i u Zagrebu i u Beogradu, a na državnicima je da svojim postupcima i porukama obeshrabre ekstreme kojih ima na obje strane i koji ni nakon četvrt stoljeća nikako da shvate da je rat završen i da se treba okrenuti budućnosti“, zaključuje sagovornik Danasa.

Dragomir Anđelković smatra da ovih dana „nije došlo ni do pogoršanja ni do poboljšanja srpsko-hrvatskih odnosa, već da su ti odnosi već duže vreme loši“.

– Mislim da se situacija neće poboljšati sve dok se Hrvatska prema Srbiji bude ponašala osorno, kao da je pobedila u nekoj srpsko-hrvatskom ratu, a taj rat, zapravo, i nije bio vođen, već se radilo o širem ratu na prostoru bivše SFRJ. Zapravo, Hrvatska tretira našu državu kao da smo mi Nemačka poražena nakon završetka Drugog svetskog rata, a da su oni neka od sila pobednica, dok je, zapravo, u njihovom društvu i dalje izražen proustaški element. Predstojeća Vučićeva poseta Zagrebu može da predstavlja važan simbolički korak u pravcu unapređenja tako loših odnosa, ali potrebno je menjati i svest javnog mnjenja, pre svega u Hrvatskoj, jer se političari u velikoj meri oslanjaju na mišljenje javnosti, naročito zarad sticanja poena u izbornim kampanjama, poručuje Anđelković.

Kako je juče saopštila Služba za saradnju za medije predsednika Srbije, Aleksandar Vučić je primio u oproštajnu posetu hrvatskog ambasadora Gordana Markotića. „Dvojica sagovornika su izrazili očekivanje da će, uprkos pitanjima koja opterećuju odnose dveju zemalja, kroz zajednički rad, biti ispunjen deo obaveza iz Deklaracije o unapređenju odnosa i rešavanju otvorenih pitanja, potpisane prošle godine. Na sastanku je, s tim u vezi, dogovoreno da se u narednom periodu intenzivira rad mešovitih komisija za rešavanje otvorenih pitanja. Predsednik Vučić je pozvao hrvatski državni vrh da pokloni veću pažnju položaju srpske nacionalne manjine u Hrvatskoj i naglasio da će Srbija nastaviti da odgovorno ispunjava obaveze prema hrvatskoj i drugim manjinama koje ovde žive“, navodi se u saopštenju.

S druge strane, Vučić je preksinoć na otvaranju leskovačke Roštiljijade, povodom incidenta na skupu u Zagrebu, ocenio da je „dobro što je Odalović štitio dostojanstvo Srbije, ali i da mu je rekao i da je trebalo oštrije da reaguje“.

– Nemojte da mnoge u našem okruženju podsećam i na nacističku prošlost i na prošlost vezanu za Sile osovine u Prvom svetskom ratu i da ne govorim o mnogo toga, istakao je srpski predsednik, uz opasku da „Srbija nikog ne dira i samo hoće stabilnost“.

Plenković: Uklonićemo spornu ploču

Premijer Hrvatske Andrej Plenković rekao je da će biti nađen zakonit način za uklanjanje sporne table u Jasenovcu na kojoj se nalazi ustaški pozdrav „Za dom spremni“. „Naći ćemo zakonit način za zamenu ploče“, rekao je kratko Plenković za Jutarnji list. Zbog table, odnosno ustaškog pozdrava „Za dom spremni“, počela je i da se „drma“ Vlada Hrvatske jer su koalicioni partneri HDZ-a zatražili da bude uklonjena, a u tom stavu nisu ostali usamljeni.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari