Predsednik Srbije dodelio Vidovdanska odlikovanja, svečanosti prisustvovala i prva dama Tamara Vučić 1Foto: FoNet/Zoran Mrđa

Svečanost u Palati „Srbija“ počela je himnom „Bože pravde“, u izvođenju solistkinje opere Srpskog narodnog pozorišta Nataše Tasić Knežević.

Svečani prijem povodom Vidovdana i stupanja na dužnost predsednika Republike Srbije Aleksandra Vučića održava se u Palati „Srbija“.

Po protokolu, predsednik se na svečanosti pojavio sa suprugom Tamarom Vučić.

https://www.danas.rs/vesti/drustvo/koga-je-sve-vucic-odlikovao-povodom-vidovdana-ljiljana-smajlovic-piksi-svetislav-pesic-milos-bikovic/?fbclid=IwAR2urD3qaO1Kkoh00rC8mg62ADyRz2i4MYAvB-aifPlf_tElGqQFGdFcOoY

Predsednik Aleksandar Vučić je, u obraćanju, istakao da je Vidovdan za srpski narod putokaz čiji sjaj pratimo i koji omogućava našem narod da preživi, prenosi RTS.

Naglasio je da je ovaj dan važan za opstanak naše države i budućnost naše nacije.

„Bez njega, uz istoriju kakva je bila naša, odavno bismo se utopili u veće narode ili rasuli u sitna plenmena“, rekao je Vučić.

Dodali da su naši preci na Kosovu branili civilizaciju, kulturu, iskonske, ili, kako bi to danas nazvali evropske – ali i, naglasio je, srpske vrednosti.

Podsetio je na značaj koji je današnji dan imao kroz istoriju, na Obilića i Principa, ali i na Vidovdanski ustav.

Na Vidovdan se u srpskim crkvama održavaju pomeni za sve stradale Srbe, rekao je Vučić.

Obratio se i dobitnicima Vidovdanskog odlikovanja, poručivši im da su oni to zaslužili za sve uspehe koje su svojim radom postigli.

„Za radost koje je osetio svaki čovek u našoj zemlji“, rekao je Vučić poručivši im da su postali deo nacionanog neba.

Predsednik Srbije rekao je još i da ne postoji veća čast nego dva puta zaredom u prvom krugu dobiti tako veliko poverenje i tako veliku podršku naroda, ali da ne postoji ni veća obaveza ni značajnija odgovornost od te, posebno u teškim trenucima i u teškim vremenima.

„Je li nam danas potrebnija hrabrost, da čuvamo sve ono što je naše, ili nam je potrebnija mudrost da gradimo budućnost koja je naša ili nam je do određene mere potrebno i jednog i drugog, taman onoliko da sačuvamo samostalnost i nezavisnost u odlučivanju i da možemo da ostanemo i budemo svoj na svome“, rekao je Vučić.

Lakše je, kaže, reći da moramo da se držimo samo hrabrosti. „Ali ja bih samo rekao da kada delimo plate, kada delimo penzije, da ljudi moraju da znaju da to imamo zahvaljujući mudrosti i pameti i pogledu usmerenom u budućnost i privlačenju investicija, jer bez toga ne bi bilo ni snažnije vojske ni snažnije Srbije“, rekao je Vučić.

„I zato ja neretko govorim, iako će to oduzeti deo od one popularnosti koju imamo, da moramo da idemo u Evropu i da gledamo u Evropu, da bi smo imali sve ono što danas imali, ali istovremeno moramo da imamo onoliko hrabrosti i da i njima u Evropi i svima drugima moramo da kažemo da hoćemo da sačuvamo svoju samosvojnost i svoju samostalnost, da imamo svoju glavu da donosimo odluke i da imamo svoje mišljenje, koje ne mora uvek da im se svidi“, poručio je predsednik.

 

Прикажи ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели Aleksandar Vučić (@buducnostsrbijeav)

Vučić je, obraćajući se laureatima, rekao da su neki svojim pisanjem i svojim naučnim radovima učinili mnogo toga, dok su neki spasavali živote. „Mnogo vam hvala na svemu što ste uradili, pred vama je velika odgovornost da nastavite da podižete ovu zemlju“, istakao je predsednik, prenosi RTS.

„Mislim da ono što se danas na Vidovdan vidi bolje nego ikada, to je da Srbija korača brzo napred, brže nego ikada u svojoj istoriji i da Srbiju više nije lako zaustaviti na tom putu. Ako smem da biram, pa makar to bilo i na moju štetu, biraću put mudrosti umesto puta velike kuraži, jer želim da nas ima više. Želim da imamo bolju ekonomiju, želim da napredujemo brzo. Verujte mi, i kada se javno odričem velike kuraži, neće je biti manje od onoga koliko su nas preci zadužili“, zaključio je predsednik.

Posle intoniranje himne i govora predsednika, počela je dodela ordenja pojedincima i institucijama za istaknute zasluge.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari