Hoće li Dačić zaista nadzirati rad službi bezbednosti? 1Foto: Instagram/buducnostsrbijeav

Ivica Dačić, lider SPS, će kao novi koordinator službi bezbednosti biti pod pažnjom Aleksandra Vučića, lidera SNS, koji obavlja i funkciju predsednika države, smatra glavni i odgovorni urednik u Vremenu Filip Švarm.

A izvori Danasa bliski vladajućoj stranci nezvanično objašnjavaju za Danas da je funkcija koordinatora službi formalno važna, ali da suštinski u o ovoj postavci snaga i ovakvom režimu vlasti nije.

Dodatni argument tome je i činjenica da ju je od 2017. dosad obavljao Nebojša Stefanović, diskreditovani i diskvalifikovani član SNS, kojeg su pripadnici vladajuće stranke optuživali da je učestvovao u prisluškivanju Vučića, te da „radi Vučiču o glavi“.

Ipak mnogi na političkoj sceni su to postavljenje shvatili kao simptom da Vučić nema poverenja u kolege iz stranke, pa odgovornost daje Dačiću.

Švarm za Danas podseća da će Dačić uz funkciju koordinatora službi biti i zamenik premijera te da su obe pozicije važne, a da je mesto koordinatora bitno za njega „jer Vučić očito ne želi da bilo ko iz SNS stekne moć nezavisno od njega kao što je to bio slučaj sa Nebojšom Stefanovićem.

– Dačić će u svakom slučaju kao koordinator službi biti pod posebnom pažnjom Vučića i drugih. Ali, da je ta služba baš toliko važna, koliko se smatra, ne verujem da bi Nebojša Stafanović do sad bio koordinator službi nakon svega što je prošao – zaključuje on.

Nova uloga Dačića, iznenadila je većinu zainteresovane javnosti, ali u javnom mnjenju ipak ostavlja utisak ozbiljnosti, posebno posle Dačićeve pozicije predsednika Narodne skupštine, što je takođe bilo Vučićevo iznenađenje prilikom formiranja prošle vlade.

Ta funkcija mu je data, smatraju naši izvori pre svega da se izađe u susret lično Dačiću, predsedniku SPS, koji je lojalni koalicioni partner, ali i da se ojača njegova funkcija ministra i zamenika premijera.

Ali, kako nam je rečno, ako Dačić zaista i dobije ministarsku poziciju u odbrani, kako se spekuliše, verovatno mu neće biti dozvoljeno da imenuje svoje ljude na mesta direktora VOA, VBA i da kontroliše nabavke i vojnu industriju.

A kod u MUP, kako se pretpostavlja, ako postane ministar, ne bi mogao da imenuje svoje ljude na mesta direktora policije, načelnika UKP, načelnike u svim gradovima i opštinama i najvažnije u Beogradu.

Zato je, kako dodaju naši izvori bliski SNS, došlo do kompenzacije u kojoj je on kao eventualni „ministar sile“ ne kontroliše službe i nabavke iz svog resora, već je koordinator svih službi.

Podsetimo, kako je Danas juče pisao, ovakvom raspodelom resora Vučić se rešava Stefanovića i Aleksandar Vulina, sadašnjeg ministra policije, koji sve više svojim ponašanjem šteti Vučiću, budući da istraživanja javnog mnjenja pokazuju da sve više pripadnika patriotskog dela Vučićevog biračkog tela s neodobravanjem gleda na Vulinovo ponašanje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari