Hoće li dogovor iz Ohrida ubrzati izbore u Srbiji? 1Foto: Beta/Miloš Miškov

Posle prihvatanja Sporazuma o normlaizaciji odnosa Beograda i Prištine i njegovog aneksa o sprovođenju opozicija nastavlja da traži izbore na svim nivoima, iako od posledjih parlamentarnih nije prošlo ni punih godinu dana.

Vladajuća koalicija zasad na to ne reaguje, iako odnosi između SPS i SNS nisu idealni, naprednjaci organizuju unutarstranačke izbore, najavljuju formiranje narodnog pokreta za državu, ali i pokreću priču o povećanju izbornog cenzusa.

Do sada je praksa lidera SNS Aleksanda Vučića bila da uoči važnih odluka, raspisuje izbore sa obrazloženjem da traži podršku građana za svoju poltiku. Sada, uoči briselskih i ohridskih razgovora, je to izostalo, ali se otvorilo pitanje da li su njegove najnovije odluke ubrzale ili odložile održavanje vanrednih parlamentarnih izbora o kojima se spekulisalo da će biti na jesen ove godine ili na proleće sledeće godine.

Sagovornici Danasa smatraju da sporazumi s Kosovom neće uticati na brzinu održavanja izbora.

Dejan Bursać, saradnik Instituta za političke studije, za Danas kaže da ne očekuje izbore ove godine.

– Sporazum nije ubrzao izbore jer je to nešto na čemu Aleksandar Vučić može da gubi popularnost, iako je učinio sve da ne dođe do nekih akata koji bi mu možda skunuli popularnost kao što je direktno potpisivanje tog sporazuma. Videlo se da se potrudio da to izbegne. Ali to jeste važno i zato vidimo kampanju po Srbiji. Na tome se ujedinjuje posebno desna opozicija i na tome on može da izgubi poene – objašnjava on.

Kako dodaje, ukoliko bude izbora, on ih očekuje zajedno sa lokalnim i pokrajinskim koji dolaze kao redovni u proleće 2023.

– I u tom slučaju očekujem vanredne parlamentarne izbore što je već običaj kod nas da se raspišu zajedno sa drugim izborima da bi se Vučićeva popularnost i organizaciona nadmoć SNS sa centralnog novoa prenela i na sve opštine, odnosno da bi obezbedili pobedu i na lokalu i u Pokrajini – smatra Bursać.

I Predrag Lacmanović, izvršni direkor agencije Faktor plus, izbore očekuje na proleće.

– Ne mislim da će bilo koji veći događaj specijalno da ubrza izbore. Iz brojnih raloga, i zbog krajnje praktičnih, teško da će izbori biti na jesen, ali naravno sve je moguće. Mislim da je teško da se sve to izvede na pravi način do tada. Novih događaja će biti, i još pregovora i razgovora i ne možemo predvideti nove izazove u budućnosti, ali ne mislim da će to da ubrza izbore – kaže Lacmanović.

Na pitanje da li zato što bi popularnost SNS i Vučića zbog sporazuma mogla da padne, odgovara da bi, u apsolutnim brojevima opredeljenih birača, Vučićeva i SNS popularnost pala, drugi moraju da porastu, ali on ne vidi te druge koji imaju potencijal rasta.

Upitan o desnici koja je poslednih meseci vrlo vidljiva, kaže da desnica koristi momentum jer je ovo njihova tema, ali da od njih ne čuje inovativne ideje i rešenja kako raditi.

– Građani pre svega očekuju da ih političari vode. Kritika se očekuje od opozicije, ali građani imaju razumevanja i za ono što predsesnik i vladajuća koalicija rade, jer znaju koja moć stoji iza zemalja koje nas pritiskaju i svesni su da Srbija nije u položaju da kreira politiku van svoje zemlje čak i na Kosovu – objašanjava on.

Prema njegovim rečima, građani su svesni i da može ekonomija da trpi ako se glatko i apriori sve odbija.

– Ne vidim da njemu, koji ništa koliko vidimo nije potpisao, popularnost može da padne. On svoju popularnost gradi ne toliko na nacionalnoj politici, koliko na na ekonomiji. Očekivanja građana o tome ko im može ponuditi bolji život su najvažnija i to je faktor koji odlučuje ko će na izborima da odnese najviše glasova – zaključuje Lacmanović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari