Boris Tadić traži vanredne parlamentarne izbore, a Vuk Jeremić referendum o Kosovu 1foto (BETAPHOTO/MILAN OBRADOVIĆ/MO)

Boris Tadić, lider SDS i bivši predsednik Srbije, zatražio je danas gostujući na Nova S vanredne parlamentarne izbore, a isti zaključak usvojilo je i Predsednišvo njegove stranke. Vanredne izbore na svim nivoima traže stranke parlamentarne desnice, dok je Vuk Jeremić, lider Narodne stranke, ponovio na N1, da traži raspisivanje referenduma o Kosovu.

„Vladajuće stranke, ali i deo opozicionih stranaka, ušle su u parlament sa političkim agendama koje su potpuno suprotne politici koju danas sprovode ili podržavaju. Zato su nam potrebni novi izbori kako bi odluke koje se donose imale pun legitimitet“, poručio je Tadić u objavi na društvenoj mreži Tviter uz koju je podelio i kratki snimak iz svog gostovanja na Novoj S.

Objavljeno je i saopštenje sa sednice Predsedništva Tadićeve vanparlamentarne SDS, u kome se zaključuje pregovori koji se trenutno vode o Kosovu zahtevaju vladu koja ima puni legitimitet i vladu punog kapaciteta, a ne vladu koja je vremenski oročena već prilikom formiranja.

Pozivaju se i svi „opozicioni politički akteri da se priključe ovoj inicijativi i da zajedničkim naporima dovedemo do novih izbora“.

Prenosi se i izjava Tadića da bi vanredni izbori trebalo da imaju „referendumski karakter“.

Nekadašnji blizak Tadićev saradnik Vuk Jeremić, lider NS, izjavio je pak danas da je raspisivanje referenduma o „francusko-nemačkom“ planu za Kosovo i Metohiju jedini način da se spreči skok u ambis i nacionalna katastrofa koja vodi ka rasparčavanju Srbije, a potom i stvaranju Velike Albanije i novim sukobima na Balkanu.

„Aktu veleizdaje se protivi najmanje 80 odsto građana i vlast ne bi mogla da pokrade rezultate referenduma. Narod je nosilac suvereniteta, a on je ugrožen delovanjem predsednika Srbije Aleksandra Vučića. Ako Srbija odbaci sporazum, u nebranom grožđu biće samo Vučić lično, a ne Srbija. Sankcije, izolacija i zaustavljanje evropskog puta Srbije su pretnja praznom puškom“, rekao je Jeremić televiziji N1.

Jeremić je dodao da je Narodna stranka pokrenula inicijativu za raspisivanje referenduma i da je potrebno da se za tri meseca skupi 100.000 potpisa, a da onda skupština po sili zakona mora da zakaže sednicu na kojoj će raspisati referendum, prenosi NS u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari