Hoće li i kako opozicija podržati policijskog načelnika Slobodana Milenkovića? 1Foto: N1

Predstavnici opozicionih partija koje su se proteklih dana oglašavale i stale u odbranu policajskog načelnika Slobodana Milenkovića, koji je otkrio plantažu u Jovanjici, nisu spremni da pozovu svoje članstvo na okupljanje ispred Višeg javnog tužilaštva u Beogradu gde će se danas Milenković u svojstvu građanina izjasniti o navodima bivših visokih funkcionera MUP-a iznetih tokom prethodnih sedmica u javnosti.

Ipak, opozicija će se oglasiti, može se zaključiti iz njihovih izjava.

Ideju o tome da će opozicija imati neku akciju, iznela je Biljana Stojković, kopredsednica organozacije „Zajedno“ gostujući na televiziji N1.

Ona je na pitanje zašto opozicija žmuri na slučaj načelnika Odeljenja beogradske policije za borbu protiv droga Slobodana Milenkovića, najavila slične akcije kao u slučaju uzbunjivača Aleksandra Obradovića koji je otkrio aferu Krušik, a koji je pušten iz zatvora nakon protesta.

„Planiraju se akcije i pritisak na državne institucije, odnosno na Vučića da se zaštiti pošteni policajac koji je doveo do oktrivanja mafijaškog projekta, i ne sme to da ostane tako da on plati svojom glavom ono što se tiče svih nas“, rekla je Stojković.

Na pitanje ko će učestvovati u tim akcijama, ona je rekla „ljudi koji su oduvek bili na ulicama i ovo neće proći tek tako“.

Od predstavnika opozicije ispred Centralnog zatvora pojavili su se tada zamenik predsednika Stranke slobode i pravde Borko Stefanović, predsednik Demokratske stranke Zoran Lutovac i prvi čovek Pokreta za preokret Janko Veselinović, kao i aktivisti Pokreta slobodnih građana, udruženja “1 od 5 miliona” i inicijative Ne davimo Beograd.

Stojković za Danas kaže da „Zajedno“ piše saopštenje podrške inspektoru Milenkoviću.

– Jako je važno da prozovemo sve institucije koje ćute i dopuštaju medijski linč jednog poštenog i posvećenog državnog službenika. Našu podršku on ima, a obećavamo svim odgovornim tužiocima i sudijama, počevši od Zagorke Dolovac, da će odgovarati za svoja nedela. Umesto da rade po zakonu, što je njihova dužnost, oni ćute. Ćutanje je saučesništvo u zločinu – navodi ona za Danas.

Njoj je, kako kaže, žao što nije u Beogradu, i nada se da će biti i organizovanog okupljanja.

Miroslav Aleksić, potpredsednik Narodne stranke, koji je prvi javno govorio o slučaju „Jovanjica“ ne odgovara na naše pitanje hoće li biti ispred tužilaštva i pozvati članstvo da se okupi.

On za naš list kaže da oni koji se bore protiv kriminala imaju podršku NS i juče i danas i sutra i zauvek, te da podržavaju da se „Jovanjica“ razotkrije do kraja, kao i da se zalažu za prestanak progona inspektora Milenkovića i Mitića.

– To ste i do sada imali priliku da vidite, imaćete priliku i ubuduće, borba protiv kriminala tek predstoji a mi od te borbe nećemo odustati – navodi on.

I predsednik DS Zoran Lutovac navodi da su uvek pružali svaki vid podrške hrabrim ljudima koji su ukazvali na kriminalni karakter Vučićevog režima.

– Tako će biti i u slučaju inspektora Milenkovića. Podsećam Vas na to da smo protestovali ispred CZ-a kada su uhapšeni građani koji su demonstrirali, da smo Aleksadru Obradoviću bili na raspolaganju kada se našao u nemilosti vlastodržaca, da nismo dozvolili da se naprednjaci svete hrabrom aktivisti Crnom, da smo se solidarisali sa mnogim građanima koji trpe nepravdu od strane kriminalaca iz vlasti. Profesionalno postupanje u razotkrivanju plantaže „Jovanjica“ inspektoru Milenkoviću donelo je progon od strane kriminalizovanog režima. DS je bila i uvek će biti na strani svakog pojedinca koji svoj posao obavlja savesno. Stojimo na raspolaganju građanima koji su progonjeni od strane režima, jer je to naša zajednička borba koja za cilj ima vladavinu prava i uređenu državu koja štite svoje građane – naveo je Lutovac.

Odgovore na pitanje da li će i kako podržati Milenkovića, do objavljivanja ovog teksta, nismo dobili od Marinike Tepić, potpredsednice SSP, niti od Radomira Lazovića, iz pokreta Ne davimo Beograd.

Da li je opoziciji uopšte mesto ispred Palate pravde pitali smo advokata Ivana Ninića i politikologa Mladena Mrdalja.

Ninić za Danas kaže da je obaveza svakog pojedinca iz opozicije da pokaže jasan stav prema „Jovanjici“ kao društvenom, političkom i krivično-pravnom fenomenu, kakav do sada nije zabeležen na ovim prstorima, ali i prema tabloidnom revanšizmu koji trpi inspektor Milenković.

Hoće li i kako opozicija podržati policijskog načelnika Slobodana Milenkovića? 2
Foto: Dosta je bilo

– Svakom budućem narodnom poslaniku i opozicionom lideru je mesto ispred Palate pravde, dok Milenković bude saslušavan. Čak i da ništa ne kažu, važna je solidarnost i simbolična poruka koju sa tog mesta šalju javnosti i međunarodnim faktorima. To bi, pre svega, bio jedan vid legitimnog protesta protiv urušavanja tužilaštva kao institucije i zloupotrebe pravosuđa u obračunima sa neposlušnim pripadnicima policije. Uostalom, ko ne razume ili ne želi da razume koliko je opasna relativizacija „Jovanjice“ i šta se trenutno dešava u službama bezbednosti i pravosuđu, onda i ne treba da se bavi politikom – navodi Ninić.

Prema njegovim rečima, stiče se utisak da je najveći patriotizam i najveća hrabrost danas u Srbiji imati stav o „Jovanjici“.

I Mrdalj smatra da opozicija treba u što većem broju da se okupi i da pozove svoje pristalice da masovno dođu ispred tužilaštva, ali da od svih partijskih znakova i parola bude samo jedna parola – da se traži istina.

Hoće li i kako opozicija podržati policijskog načelnika Slobodana Milenkovića? 3
foto FoNet Božana Pavlica

– Policajac Milenkovic je već razvlačen po tabloidima da radi za narkodilere, pa nema razloga da se opozicija udaljava od njega da on ne bi bio optužen da radi za opoziciju. Ono što je sada bitno je da se iskoristi ovaj vrlo nezgodan momenat za vlast kako bi se postigle dve vrlo bitne stvari za demokratiju u Srbiji – ujedinjavanje opozicije i širenje utiska da vlast laže. Sad je prilika da se opozicija izdigne iznad sebe – zaključuje Mrdalj za Danas

Podsetimo, Milenkovića je bivša državna sekretarka u MUP Dijana Hrkalović označila kao „montažera“ Jovanjice i nekog ko „radi drogu“, a tabloidi su ga nakon toga povezivali sa raznim kriminalnim grupama. Iako je Milenkovićev advokat Zdenko Tomanović rekao da su nadležni obavešteni da je ozbiljno ugrožena bezbednosti Milenkovića, Tužilaštvo negira da mu je data ili prosleđena takva informacija.

 

Naprednjaci ispred suda

I naprednjaci su se okupljali ispred suda. Oni su 2016. ispred Višeg suda u Beogradu u znak podrže tadašnjem potpredsedniku stranke Nebojši Stefanoviću pred početak suđenja po tužbi protiv nedeljnika NIN zbog teksta „Nebojša Stefanović, glavni fantom iz Savamale“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari