Hodžaj: Uskoro zahtev za kandidaturu u EU 1Enver Hodžaj Foto: wikipedia

Plan Prištine je da ove godine podnese zahtev za status kandidata u Evropskoj uniji, izjavio je pred spoljno – političkim komitetom Evropskog parlamenta ministar spoljnih poslova Kosova Enver Hodžaj.

On smatra da Kosovo, kao što je to slučaj sa Srbijom, treba da bude nagrađeno za posao obavljen kod kuće i u okviru dijaloga Prištine i Beograda, prenosi Glas Amerike.

Uz to, jedini prirodan završetak aktuelnog dijaloga je međusobno priznavanje – bez toga dijalog je besmislen i beskoristan, ističe Hodžaj.

Tri godine od potpisivanja Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju i primene Agende o evropskim reformama, Kosovo je, tvrdi Hodžaj, spremno da aplicira za evropsko članstvo. On iznosi utisak da, i pored dobrog posla kod kuće i u dijalogu, Kosovo nema tretman kakav zaslužuje.

„Shvatamo da EU ne tretira Kosovo na jednak način kako podržava Srbiju. Želeli bismo da vidimo da se Srbija približava EU, shvatamo šta za Kosovo i region znači postojanje anti-evropske Srbije. Jako želimo da vidimo Srbiju, BiH, Crnu Goru, Makedoniju, Kosovo kao deo EU“, rekao je Hodžaj.

Istovremeno, dodao je on, mislim da treba da budemo nagrađeni za posao koji radimo kod kuće, kao što treba da budemo nagrađeni u dijalogu kao što su nagrađene naše kolege iz Srbije, a to sada nije slučaj.

Hodžaj je istakao da je veoma iskren kada kaže da veruje da loša istorija između Kosova i Srbije, sukobi i rat koji se zbio, nije zbog univerzitetskih diploma, i da to nije bilo zbog prepoznavanja ličnih karata, zbog carinskih pečata.

Bilo je, tvrdi on, to zbog želje Srbije da dominira regionom, zbog želje da imaju kosovsku teritoriju bez Albanaca.

Zato, sve dok Srbija ne priznaje Kosovo, neće se promeniti ni agenda koja je dovela do konflikta dva društva. Jedan od najjednostavnijih načina da se to menja je međusobno priznavanje, ocenio je Hodžaj.

„Mislimo da u srednjeročnom periodu Kosovo i Srbija mogu naći načina da se Kosovo primi u UN, drugi korak treba da bude međusobno priznanje, a treći pomirenje dva društva. Nezavisno Kosovo nije pobeda nad Srbijom, to je naše pravo kao zemlje, države“, rekao je Hodžaj.

Kosovoski ministar nije želeo da komentariše najave sa albanske strane da, u slučaju gašenja evropskih perspektiva treba stvarati veliku Albaniju, navodi Glas Amerike.

Umesto njega, to je prokomentarisala izvestiteljka EP za Kosovo, Ulrike Lunaček, koja je konstatovala da „nisu od pomoći ti pozivi za stvaranje Velike Albanije“.

„Ne pomažu ni onima koji žele nezavisno Kosovo, koji žele da Albanci budu deo vlasti u Makedoniji, ne pomažu ni napretku Albanije, jednostavno, takvi pozivi nikome nisu od koristi. Ne pokušavajte ponovo sa menjanjem granica, to nije od pomoći“, poručila je Lunaček. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari