Hojzgen: Kosovo mora da sprovodi dogovoreno, ZSO ne predstavlja opasnost 1Kristof Hojzgen (desno) Foto: Wikipedia/ MFA Bulgaria

Predsednik Minhenske konferencije Kristof Hojzgen rekao je za Dojče vele da Kosovo mora da sprovede postignute sporazume u dijalogu sa Srbijom, kao i da Zajednica srpskih opština ne predstavlja opasnost po Kosovo.

„Kao model mogu da posluže druge savezne države, kao što je model nemačke savezne države, gde pokrajine imaju ovlašćenja u vezi sa određenim pitanjima, kao što su kultura, poredak, itd. Samo glavne teme, poput spoljne i odbrambene politike, treba da budu u rukama vlade u glavnom gradu“, rekao je Hojzgen koji je bio savetnik bivše nemačke kancelarke Angele Merkel za bezbednost i ambasador Nemačke pri UN do 2021. godine.

On je kazao i da Beograd i Priština moraju da postignu kompromis između sebe, a da kao osnova može da im posluži model zbližavanja Istočne i Zapadne Nemačke.

Kako kaže, optimista je da dogovor između dve strane može da se postigne.

Prema njegovim rečima Kosovo i Srbija moraju prvo da urade svoj domaći zadatak da bi se to postiglo, a jedan od njih je i priznanje Kosova od strane Srbije, koje je nedavno zatražio nemački kancelar Olaf Šolc, tokom posete Beogradu prošle nedelje.

„Malo sam iznenađen što je predsednik Srbije iznenađen tim zahtevom. To se traži već dugi niz godina“, rekao je Hojzgen. Ponudili smo mogućnost sporazuma po uzoru na dve Nemačke. Tadašnji sporazum iz 1971. otvorio je mogućnost uspostavljanja diplomatskih odnosa izmedu dve republike, a to je omogućilo priznanje Istočne Nemačke i njeno članstvo u UN“, rekao je Hojzgen i dodao da treba napredovati i u priznavanju Kosova od strane pet zemalja EU koje to još nisu učinile.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari