Hrvatska: Pred Srbijom dug put suočavanja sa prošlošću 1Ilustracija Zagreb- Foto: www.wikipedia.org

Izjave srpskih zvaničnika pokazuju da je pred Srbijom još dug put suočavanja s prošlošću, poručilo je danas Ministarstvo spoljnih i evropskih poslova Hrvatske (MVEP), a poređenja Hrvatske sa nacističkim režimom u doba Hitlera nazvalo „zamenom teza“, uz ocenu da je režim Slobodana Miloševića odgovoran za povratak etničkog čišćenja u Evropi.

„Ponovno smo svedoci ponavljanja zlonamernih i potpuno neutemeljenih izjava srpskih zvaničnika o Republici Hrvatskoj, koje u celosti odbacujemo“, navodi se u saopštenju objavljenom na zvaničnoj stranici MVEP, uz ocenu da je pred Srbijom „još dug put suočavanja s prošlošću“.

Izjave o Republici Hrvatskoj izrečene povodom obeležavanja 23. godišnjice operacije „Oluja“ su „zlonamerne i potpuno neutemeljene“, navodi MVEP, odbacujući izjavu predsednika Srbije Aleksandra Vučića da je „Hitler hteo sveet bez Jevreja, a Hrvatska je želela Hrvatsku bez Srba“.

„Poređenje s nacističkim režimom je zamena teza jer upravo je režim srbijanskog predsednika Slobodana Miloševića uz pomoć JNA i dela hrvatskih i bosansko-hercegovačkih Srba, odgovoran za povratak etničkog čišćenja u Evropi nakon Drugog svetskog rata“, navodi se u saopštenju objavljenom na zvaničnoj stranici MVEP, uz ocenu da je Miloševićev režimm „pokušao uspostaviti tzv. veliku etnički čistu Srbiju na teritoriji jedne trećine Hrvatske, pa i cele Bosne i Hercegovine, te Crne Gore i Kosova“.

Reagujući na tezu (Ivice Dačića u izjavi za TV Pink) da su „Slovenija i Hrvatska izvršile nelegalnu secesiju“, MVEP navodi kako to „pokazuje koliko dugačak put Republika Srbija još treba da pređe u suočavanju s nedavnom prošlošću, svojom ulogom u raspadu bivše države i agresijom na svoje susede“.

„Međutim, umesto da krenu tim putem, srpski zvaničnici kao da sve više gube osećaj za prostor i vreme u kojem se nalaze i nastavljaju difamacijsku kampanju protiv Republike Hrvatske“, ocenjuje hrvatsko ministartstvo.

U saopštenju se naglašava da su hrvatska vojska i policija akcijom „Oluja“ „oslobodile veći deo okupiranog hrvatskog državnog područja, što je bio put k završetku agresije na Hrvatsku, mirnoj reintegraciji okupiranih delova hrvatskog Podunavlja, te miru i slobodi u Republici Hrvatskoj“.

U sopštenju MVEP poručuje da je „odlučno suočavanje s prošlošću i konstruktivan pristup temeljen na činjenicama jedini pravi put izgradnje dobrosusedskih odnosa i istinskog pomirenja“, uz napomenu da „Hrvatska još od 1996. godine pruža ruku saradnje“.

„Međutim, nespremnost nekih da se suoče s prošlošću samo odgađa istinsko pomirenje“, ocenjuje MVEP i naglašava kako je „pred Srbijom još dug put u suočavanju s prošlošću“.

Izjavu srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića koji je Hrvatsku usporedio s nacističkom Njemačkom hrvatski premijer Andrej Plenković ocijenio kao veliko pretjerivanje, ustvrdivši pritom kako se dobro zna da se rat vodio na teritoriju Hrvatske, a ne Srbije, da je Miloševićev velikosrpski režim izvršio agresiju na Hrvatsku i da je „Oluja“ okončala okupaciju Hrvatske.

Prenosieći saopštenje MVEP, agencija Hina navodi kako je Vučićevu izjavu kojom je Hrvatsku uporedio s nacističkom Nemačkom „hrvatski premijer Andrej Plenković ocenio kao veliko pretjerivanje“, tvrdeći kako se „dobro zna da se rat vodio na teritoriji Hrvatske, a ne Srbije“, a da je „Miloševićev velikosrpski režim izvršio agresiju na Hrvatsku“, dok je akcija „Oluja“ „okončala okupaciju Hrvatske“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari