INTERVJU Predsednica Skupštine grada Novog Pazara: I birači primjećuju manjak kulture dijaloga na političkoj sceni 1Foto: Grad Novi Pazar

Skupština grada Novog Pazara je po svojoj strukturi zasigurno jedan od rijetkih primjera pravog parlamentarizma u ovoj državi. Uvijek ima prostora da se razmišlja kako unaprijediti neke stvari, konkretno i u ovom parlamentu, ali isto tako to ne zavisi isključivo od jednog čovjeka, već od svih aktera koji su povezani sa zakonodavnom vlašću, ocenjuje rad Skupštine grada Novog Pazara predsednica Anela Halilović – Šemsović.

Iako su početak rada ovog saziva obeležili veliki nesporazumi vladajuće većine i opozicije, česti prekidi sednica i višesatna zasedanja, na pitanje kakva je sada situacija i šta najviše zamera kolegama odbornicima, Anela Halilović – Šemsović kaže:

– Odbornički rad mogu da ocjenjuju najprije građani koji su im dali podršku. Mnogo je važniji njihov stav o tome kako ih zastupaju u parlamentu nego kako ja to vidim. Mišljenje birača o radu svih nas je svakako na prvom mjestu, ali sam sigurna da i oni primjećuju manjak kulture dijaloga na političkoj sceni, uopšte. Bilo je nesporazuma, nekad i na ivici incidenta, ali sam nastojala da svojim djelovanjem spuštam tenzije i da se zasjedanja privode kraju na jedan korektan način. Oštre diskusije u parlamentu svakako nisu nešto neuobičajeno, ali sam za argumentovanu odbranu stavova uz viši stepen političke kulture i vaspitanja. Međusobno uvažavanje bi moralo da postoji, čak i kad su nam stavovi dijametralno različiti.

Da li ste zadovoljni sprovođenjem skupštinskih odluka i od čega zavisi dinamika njihove realizacije?

– Na dnevnom redu se nekad nađe i više od 50 tačaka, ali se skupštinske odluke realizuju kako je i predviđeno, nekad uz selekciju prioriteta isključivo. Za neke odluke je potrebna saglasnost sa republičkog nivoa ili neki drugi objektivni razlozi diktiraju dinamiku realizacije. Cilj je da sprovođenje odluka prati same potrebe i život grada. Tako i postupamo.

INTERVJU Predsednica Skupštine grada Novog Pazara: I birači primjećuju manjak kulture dijaloga na političkoj sceni 2
Anela Halilović – Šemsović, Foto: Grad Novi Pazar

Na početku mandata rekli ste da će jedan od vaših zadataka biti organizovanje izbora u mesnim zajednicama. Kada bi mogli da se očekuju ti izbori?

– Činjenica je da je Statutom grada propisano da izbore za savjete mjesnih zajednica raspisuje predsjednik Skupštine. No, za to valja stvoriti i adekvatne administrativno – tehničke i finansijsko – materijalne uslove za njihovo održavanje.

Na skupštinskim zasedanjima puno vremena se potroši za usvajanje dnevnog reda. Zašto skupštinska većina odbija da na dnevni red uvrsti predloge opozicije?

– Prijedlozi za dopunu dnevnog reda prate svako skupštinsko zasjedanje i neki od prijedloga se i usvajaju. Dešava se da bude i prijedloga koji nisu uopšte u nadležnosti lokalnog parlamenta. Svaki od prijedloga se dostavlja kroz skupštinski materijal svim odbornicima i obrazlaže se na sjednici, što je krajnje odlučivanje učinilo transparentnim.

Poslednjih meseci u gradskom parlamentu deluju samostalni odbornici koji su napustili svoje odborničke grupe. Šta mislite o tome i koga oni zastupaju?

– Na ovo pitanje bi možda precizniji odgovor dale njihove pređašnje odborničke grupe ili oni sami. Samostalno djelovanje odbornika vidim kao demokratsku tvorevinu i opciju da neko zastupa stavove onako kako on sam misli i želi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari