I Tviter gasio botovske mreže naprednjaka, a Vučić rekao da mora da postane "glavni bot" 1Foto: FoNet/ Ognjen Stevanović

Gašenje botovske mreže Srpske napredne stranke od strane kompanije Meta (čiji su Fejsbuk i Instagram) nije prvi slučaj te vrste, u aprilu 2020. kompanija Tviter ugasila je iz istog razloga hiljade naloga u Srbiji.

U vreme karantnina zbog korona pandemije, naime 2. aprila 2020, objavljena je vest kompanije Tviter o gašenju naloga u više zemalja zbog povezanosti sa vladajućim partijama.

Izbrisano je hiljade takozvanih „bot“ naloga u Srbiji, Egiptu, Hondurasu, Indoneziji i Saudijskoj Arabiji, zbog, kako su rekli, delovanja prema vladinim direktivama ili promovisanja provladinog sadržaja.

Kako su saopštili iz kompanije Tviter, naloge su su uklonili jer su oni ciljano stvarani kako bi potkopali javnu raspravu.

U Egiptu je uklonjeno nešto više od 2 i po hiljade naloge, u Honduarsu nešto više od tri hiljade, a nešto više od 700 u Indoneziji.

Objavljeno i da su suspendovali i 5350 naloga povezanih sa Saudijskom Arabijom koji su hvalili saudijsko vodjstvo, a kritikovali Katar i turske operacije u Jemenu.

Uklonili više od osam i po hiljada tviter profila (naloga) koji su u prethodnom periodu isključivo služili „promociji vladajuće stranke u Srbiji i njenog lidera“.

„Krajem prošle godine, identifikovali smo niz povezanih naloga uključenih u koordinisanu akciju čiji je rezultat bio gašenje 8.558 naloga namenjenih promociji vladajuće partije u Srbiji i njenog lidera. Ovakvo delovanje je u suprotnosti sa našim propisima i predstavljaju nameran pokušaj ugrožavanja slobode javnog izražavanja“, objavljeno je na tviter nalogu Tvitera.

Velika mreža tviter naloga stabilno je radila kako bi legitimisala Vučićevu politiku i potkopala javnu podršku njegovim protivnicima, uključujući one koji su uključeni u pokret 1 od 5 miliona. Neki nalozi su bili aktivni još 2009. međutim, mreža je porasla 2018. neposredno pre početka protesta 1 od 5 miliona… Ulagalo se u tri stvari: navijanje za Vučića i njegovu stranku SNS, jačanje sadržaja o Vučića i napadanje opozicije, objašnjavalo se u analizi Stanforda, koju je preneo portal Direktno, blizak opozicionoj Stranci slobode i pravde.

Na konferenciji za novinare tih dana, na kojoj su saopštene dodatne mere zabrane kretanja preko vikenda usled korone, predsednik Srbije i lider SNS Aleksandar Vučić bio je upitan da prokomentariše ovakav potez Tvitera.

Upitan je koliko je ljudi angažovano na promociji SNS-a na društvenim mrežama, iz kojih sredstava se oni plaćaju i da li je u godišnjim izveštajima podnošenim Agenciji za borbu protiv korupcije prijavljen taj trošak.

Vučić je prvo ironično poručio novinarki KRIK-a koja je postavila pitanje da je „veoma srećan što je naročito zainteresovana za posao lekara i kovid 19“, a potom rekao „nemam pojma, na Tviteru nisam, da vam iskreno kažem“.

– Rekao mi je (Nebojša) Krstić da su mu skinuli taj tviter nalog još pre dva meseca-tri, to je neka ranija vest. On mi je rekao, ja za njega znam, s njim se čujem jednom u dva meseca, pa mi je rekao da su mu to ukinuli, prvo jedan pa drugi (nalog). Ali on je stvaran čovek, nije on neki izmišljeni. Ili su valjda skidali one koji su me podržavali – kazao je Vučić.

Ipak, on je istakao da ne brine za takve stvari, jer njega podržava običan narod i bez Tvitera i ponovio da „nema pojma“ o čemu novinarka govori.

– Nemam nikakav problem. Nemam pojma ni o čemu se tačno radi, niti me to zanima. Ne mislim da je to od naročitog značaja. Ja sam srećan, to znači da će sada neki drugi da dominiraju Tviterom, pošto do sada nisu. Ja nikad nisam čuo da je nešto pozitivno na Tviteru bilo ko za mene ikad rekao, ali evo sad čujem da je bilo nekih 8.000 lažnih (profila). Dobro… Moraću ja da postanem taj glavni bot na Tviteru, pa da ima jedan čovek koji će da kaže nešto lepo za mene – poručio je Vučić.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari