I Vladimir Bilčik osudio plan konsultacija sa Rusijom: Veliki udarac za pridruživanje Zapadnog Balkana 1Foto: Fonet/ Nenad Đorđević

Posle Viole Fon Kramo, poslanice Evropskog parlamenta i izvestiteljke za Kosovo oglasio se Vladimir Bilčik, izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju, koji je takođe osudio potpisivanje plana dvogodišnjih konsultacija Srbije i Rusije.

Bilčik je naveo da kao veliki pobornik bilo kakvih koraka na evropskom putu Srbije smatra da je vest o planiranim konsultacijama između Srbije i Rusiju veliki udarac za proces pridruživanja Zapadnog Balkana.

„Budimo jasni – Rusija se mobiliše da napadne Ukrajinu, državu kandidata za EU, Rusija napada proširenje EU“, napisao je Bilčik na Tviteru reagujući na potpisivanje „Plana konsultacija između ministarstava spoljnih poslova Srbije i Rusije za period 2023-2024“ u Njujorku.

Plan su potpisali šefovi diplomatija Srbije i Rusije, Nikola Selaković i Sergej Lavrov.

Viola fon Kramon izjavila je da Plan konsultacija ministarstava spoljnih poslova Rusije i Srbije predstavlja „ozbiljan skandal“, ističući da „ulazak u Evropsku uniju ne ide preko Moskve“.

Potpisivanje Plana konsultacija ministarstava spoljnih poslova Srbije i Ruske federacije za naredne dve godine, koji su u Njujorku potisali šefovi diplomatija dve zemlje može da znači da Srbija neće uvoditi sankcije Rusiji, kažu sagovornici Danasa iz opozicionih stranaka i sa desnice i levice.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari