I Zeleni u Evropskom parlamentu traže usklađivanje Srbije sa sankcijama Rusiji 1foto (BETAPHOTO AP Photo/Virginia Mayo)

Posle Evropskih liberala i članovi poslačnike grupe Zelenih u Evropskom parlamentu pozivaju Srbiju da izađe sa zvaničnim stavom o Rusiji u kontekstu agresije na Ukrajinu, prenosi portal European Western Balkans.

Kako prenose, poslanica EP iz redova Zelenih Gvendolin Delbos-Korfild napisala je na svom Tviter nalogu da ona i njene kolege očekuju da vlasti u Srbiji odmah pojasne svoj stav o Rusiji.

Kako saznaje EWB, ova poslanička grupa je posle Evropskih liberala takođe uskladila svoj stav o Srbiji.

Delbos-Korfild napisala je na Tviteru da je neprihvatljivo da predsednik Srbije nastavlja da povlađuje Rusiji, a u isto vreme koristi sredstva EU u okviru procesa pristupanja.

“Proruski glasovi posebno su prisutni sada u Srbiji. Zabrinuti smo”, napisala je ona, dodajući da je jasno da je budućnost Srbije u EU.
Ali to prema njenim rečima znači da je potrebna puna implementacija Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, prenosi EWB.

“Takođe je potrebno da srpske vlasti uvedu sankcije Rusiji, kao što su to učinile države članice EU. Vlada je poslala opasnu poruku time što se nije uskladila sa sankcijama EU protiv Rusije. Istovremeno, znamo da je većina Srba protiv rata i da su mnogi već izašli na ulice da protestuju protiv invazije Ukrajine”, rekla je ona.

Prema njenoj oceni, nikada nije bilo važnije da se predsednik Srbije uskladi sa evropskim vrednostima demokratije i ljudskih prava, kao sada uoči izbora zakazanih za 3. april.

Podsetimo, devet poslanika u Evropskom parlamentu iz liberalne grupe “Obnovimo Evropu” poslala je pismo predsednici Evropske komisije Ursuli fon der Lajen i Visokom predstavniku Žozepu Borelju u kojem traže privremeno zamrzavanje pregovora sa Srbijom i obustavljanje finansijske pomoći EU dok se ne uskladi sa pozicijama EU po pitanju Rusije

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari