Kad Srbija neće, ima ko hoće: Sagovornici Danasa o konfiskaciji imovine Milana Radoičića 1Foto: Milos Tesic/ATAImages

Tužilaštvo Kosova konfiskovalo je imovinu Milana Radoičića, kontroverznog biznismena, bivšeg potpredsednika Srpske liste, koji je priznao da je organizovao teroristički napad u Banjskoj u septembru prošle godine.

Kako su saopštile tamošnje vlasti, Radoičiću je konfiskovan restoran “Grej” i apartman na šestom spratu iste zgrade, kao i njegova vila na Gazivodama u Zubinom Potoku.

Srpska lista, najveća partija Srba na Kosovu koja ima podršku Beograda, je ocenila da ova konfiskacija imovine Milana Radoičića „protivpravna i neosnovana“, te da za cilj ima „eskalaciju“ i „iseljavanje Srba sa Kosova“, dok je Kancelarija za KiM saopštila u još patetičnijem tonu da je „oduzet dom Radoičićevoj deci“.

Činjenica je da je reč o izuzetno bogatom „biznismenu“ i „političaru“ koji je zahvaljujući bliskosti sa aktuelnim režimom bio u prilici da profitira.

Otkad je priznao da je organizator terorističkog napada u Banjskoj, SAD su ga stavile na „crnu listu“, a Interpol raspisao poternicu za njim.

Milan Radoičić je sve to vreme u Beogradu, gde, takođe, kako izveštavaju mediji, ima impozantnu imovinu, stanujući u vili na Dedinju kao prvi komšija Zvonku Veselinoviću, takođe biznismenu sa Kosova sa kojim ima firmu, i Nikoli Petroviću, kumu predsednika Srbije Aleksandru Vučiću.

Interesantno je i to da se konfiskacija imovine dogodila istovremeno kada je premijer Kosova Aljbin Kurti obilazio sever Kosova.

Kad Srbija neće, ima ko hoće: Sagovornici Danasa o konfiskaciji imovine Milana Radoičića 2
Foto: FoNet/ Zoran Mrđa

Balša Božović, predsednik izvršnog odbora Regionalne akademije za razvoj demokratije, kaže za Danas da je Srbija država u kojoj postoji vladavina prava ne samo da Radoičić ne bi bio na slobodi nakon terorističkog napada u Banjskoj već bi mu Srbija konfiskovala imovinu stečenu kriminalom.

– Kad neće Srbija, to je onda uradilo Kosovo. Vučićev režim se time opredelio da od Srbije nastavlja da pravi sigurnu kuću za zločince i kriminalce, dok profesore i studente izbacuje sa fakulteta. To je naša realnost i tako će biti sve dok Srbija bude privatna Vučićeva država – zaključuje sagovornik Danasa.

Kad Srbija neće, ima ko hoće: Sagovornici Danasa o konfiskaciji imovine Milana Radoičića 3
foto snapshot youtube

Prema rečima Fatmira Šeholija, direktora Instituta za afirmaciju međuetnickih odnosa, pre svega, ne bi trebalo da se vlada Kosova diči time sto je imovina Radoičića na severu Kosova oduzeta, jer to je isključivo odluka Specijalnog tužilaštva Republike Kosova i samo taj pravni segment ima pravo da o tome priča a ne političari, poslanici, ministri ili premijer.

– Ta odluka je privremenog koncepta jer da bi se konfiskovalo imovina treba se voditi sudski proces po krivičnoj proceduri Krivičnog zakona. Ja sam zagovornik da sve o tom slučaju ostavimo onima koji su pozvani, a ne da ga politika koristi za političke poene. Pravda mora da se zadovolji u svakom slučaju ako težimo da budemo civilizovano i demokratsko društvo.

Kad Srbija neće, ima ko hoće: Sagovornici Danasa o konfiskaciji imovine Milana Radoičića 4
foto (BETAPHOTO/LUKA FILIPOVIĆ/DS)

Aleksandar Marton, portparol Lige socijaldemokrata Vojvodine, kaže za Danas da je Milan Radoičić, bivši potpredsednik Srpske liste, priznao je da je organizovao i rukovodio napadom na policiju Kosova 24. septembra kada je ubijen jedan policajac, dok su u razmeni vatre ubijena i trojica napadača.

Interpol je za njim raspisao poternicu, a sud Kosova je izdao nalog da se konfiskuju tri njegova objekta. Kosovo, posle sporazuma sa Srbijom ima potpune ingerencije nad sudstvom i tužilaštvom. Oni postupaju po tamošnjim zakonima i pretpostavljam da bi slično postupala svaka zemlja u kojoj lice počini akt terorizma. U svemu ovom žrtve ne smeju da budu obični građani, o kojima, očito Beograd uopšte ne vodi računa – zaključuje on.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari