Inicijativa Ne davimo Beograd: Onemogućen uvid u javnu dokumentaciju o prodaji Sava Centra 1Foto: Miroslav Dragojević

Aktivista inicijative Ne davimo Beograd, Dobrica Veselinović, pokušao je danas da dođe do nacrta kupoprodajnog ugovora o prodaji Sava Centra, koji bi trebalo da bude javno dostupan svim građanima.

Kako je saopštila Inicijativa Ne davimo Beograd uprkos tome što je ovo jedan od ključnih dokumenata koji pored jako male početne cene, govori i o uslovima pod kojima će simbol Beograda biti prodat, on je sakriven od javnosti.

Novo javno nadmetanje za prodaju Sava Centra zakazano je za ponedeljak 9. novembra u 10 časova.

Inicijativa Ne davimo Beograd prati sve slučajeve rasprodaje javne imovine, pa smo tako bili i na prethodna dva nadmetanja za Sava Centar, gde se nije pojavio niko, ni zainteresovani kupci, ni komisija, ni javnost, precizira se u saopštenju.

Kako se dalje navodi: Dobrica Veselinović je pokušao da ostvari uvid u dokumentaciju koja bi prema oglasu za otuđenje nepokretnosti u javnoj svojini Grada Beograda trebalo da bude javno dostupna, ali mu u Sekretarijat za imovinske i pravne poslove to nije omogućeno zbog opasnosti od pandemije, a iz Sekretarijata odbijaju da dokumenta dostave elektronskim putem.

Tanja Parpura, Sekretarka za imovinske i pravne poslove, nije bila dostupna za objašnjenje situacije, a od zaposlenih u Sekretarijatu, na ponovljene telefonske pozive, dobili smo nova odlaganja i izgovore zašto nije moguće ostvariti uvid u dokumentaciju ni fizički, ni elektronski.

Ne davimo Beograd zahteva od trenutne gradske administracije u Beogradu da odustane od trenda rasprodaje objekata, zgrada i stanova u javnom vlasništvu.

Umesto rasprodaje, Grad bi trebalo da uspostavi registar prostora u javnom vlasništvu i po potrebi, promeni im namenu (ili vrati staru namenu) tako da odgovaraju potrebama građana i zajednice u kojima se nalaze, zaključuje se u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.