Inicijativa Ne da(vi)mo Beograd : Nećemo dozvoliti da zgradu Ikarusa sruše 1

Stanovnici Bloka 9a nastavljaju da protestvuju protiv rušenja spomenika i najstarijg objekta na Novom Beogradu, zgrade Ikarusa.

Građani iz tog komšiluka kažu da svake godine polažu vence na spomen-ploču podignutu radnicima koji su streljani 1941. godine. Namera građana je da se okupljaju dok god se gradnja sa nelegalno postavljenim ogradama ne obustavi.

– Nećemo dozvoliti da zgrada bude srušena. Ako dođu sa bagerima i krenu da ruše sprečićemo ih u tome – kaže Ksenija Radovanović kandidatkinja za gradonačelnika sa izborne liste „Inicijativa Ne da(vi)mo Beorgad – Žuta patka – Čiji grad, naš grad – Ksenija Radovanović“

– Po zakonu bi ovde morala da stoji građevinska tabla sa informacijama o građevinskoj dozvoli kao i slika sa izgledom budućeg objekta, međutim toga nema – ističe Radovanović i dodaje: “Prijavili smo nelegalnu gradnju Komunalnoj policiji i Komunalnoj Inspekciji, ali niko se nije odazvao. Po informacijama koje smo uspeli da “iskopamo”, s obzirom da zvanične nemamo, planirano je da se sruši ceo objekat, zadrži fasada i ispod njega izgradi parking”, kaže ona.

– Očigledno je u pitanju “šarena laža” jer se na osnovu tih crteža vidi da će zgrada Ikarusa biti srušena – naglašava Radovanović.

Iako se Inicijativa obraćala Zavodu za zaštitu spomenika kulčture, ni kod njih nisu naišli na “otvorena vrata”.

– Ikarus je najstariji objekat na Novom Beogradu. U pitanju je upravna zgrada bivše fabrike aviona koji je vredan ne samo za Blok 9a i Novi Bograd, već za čitav Beograd. Mi smo se obraćali i Zavodu za zaštitu spomenika kulture i nismo našli na otvorena vrata iako postoje tragovi da je bila započeta procedura da se Ikarus zaštiti ali iz nekog razloga je to zaustavljeno – objašnjava Radovanović.

Jedan stariji gospodin u penziji priča kako su 41. ovde streljani radnici.

– U upravnoj zgradi Ikarusa 41. streljano je 16 mladih radnika i zato ovaj objekat treba da služi kao spomenik. Svake godine polažemo vence na spomen ploču koja nije zaštićena. A unutar Ikarusa je igranioca gde deca imaju časove baleta, što je još jedan dokau da objekat ne treba rušiti, navodi naš sugrađanin.

Podsećamo, gradska vlast je obećala 2015. da zgrada Ikarusa neće biti srušena. Uprkos tome, rušenje oko zgrade Ikarusa počelo je juče, kada su nenajavljeno došli radnici sa građevinskim dozvolama i iznenadili stanovnike Bloka 9a postavljanjem ograde bez obeležja o gradnji. Korisincima zgrade Ikarusa naloženo je da se do kraja februara isele iz objkekta.


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari