Ambicija Evropske unije i visoke predstavnice za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton je da dijalog između Beograda i Prištine počne što pre. Konsultacije o načinima kako bi trebalo da se odvija predstojeći dijalog, kao i o preciznom datumu kada će početi, još traju – rečeno je Danasu u kabinetu Ketrin Ešton. Kako nam je naglašeno, Evropskoj uniji je izuzetno važno da razgovori budu dobro pripremljeni, ali i da počnu što je pre moguće.


Posle raspada vladajuće koalicije na Kosovu, tamošnji političari razmatraju održavanje vanrednih izbora u decembru. Vladu su napustili članovi Demokratskog saveza Kosova Fatmira Sejdijua, pa se očekuje da se vanredni izbori neće održati 13. februara, kako je pre koji dan najavio v.d. predsednika Jakup Krasnići.

Premijer Kosova i lider DPK Hašim Tači trebalo bi danas da odluči šta će preduzeti kako bi rešio krizu, objavila je agencija Beta. Prema kosovskom Ustavu, premijer ima pravo da imenuje ministre i njegova odluka ne mora da bude potvrđena u parlamentu. Stvar je procene hoće li Tači iskoristiti to ustavno pravo i jednostavno zameniti ministre iz DSK, kako se spekuliše u Prištini, predstavnicima NVO i javnim ličnostima, ili članovima svoje partije. Ministri inostranih poslova i zdravstva Skender Hiseni i Bujar Bukoši prvi su ministri u Vladi Kosova iz redova DSK koji su juče predali dužnost, shodno odluci koju je u subotu donelo predsedništvo te stranke.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari