INTERVJU: Zdravko Ponoš - Neki iz opozicije misle da je moguće verovati Vučiću, ja ne verujem 1foto FoNet Milica Vučković

Najvažnije da protest bude uporan, istrajan, da ne staje na pola puta. Šta god se smatralo radikalizacijom, to ne sme da bude nešto što bi pristojan svet raznih generacija koji sada izlazi na proteste naveo da ostane kod kuće. Upornost, masovost, pristojnost i vidljivost, ukuljučujući međunarodnu, je ono što režim dovodi do očaja.

On nema pravi odgovor na to, a za fizičkom silom ne sme da posegne. Preostaje mu samo pogan jezik i to obilato koristi, drugačije i ne zna. A to daje dodatnu energiju protestu. Očigledan primer je front koji su otvorili prema glumcima. Svi sad vide prirodu ovog režima, pa i oni koji su možda mislili da mogu mirno da rade svoj posao i dok oluja traje. Ovo zlo, pre ili kasnija, zakuca na svačija vrata. Zato ga ne treba čekati u sobi, kaže za Danas Zdravko Ponoš, lider pokreta Srbija centar, odgovarajući na pitanje o mogućoj radikalizaciji protesta „Srbija protiv nasilja“ i misli li da će Vučić pod jačim pritiskom popustiti ili će se i on okrenuti represivnim merama.

Članovi i aktivisti ovog pokreta sakupili su potpise neophodne za registraciju političke partije što je i povod našeg razgovora.

* Kada ćete predati potpise nadležnim organima i kada očekujete da budete upisani u registar političkih partija?

– Prikupljanje preko 10.000 potpisa za osnivanje političke stranke završili smo pre nedelju dana. Ovih dana radimo na sređivanju dokumentacije i do kraja nedelje predajemo je nadležnom ministarstvu. Zakonski rok za odgovor je mesec dana.

* Očekujete li opstrukciju nadležnih organa prilikom registracije?

– Želim da verujem da to neće da se desi. Mi smo ovaj posao odradili pedantno i u skladu sa zakonom i propisima koji to regulisu. Procedura je zahtevna i podrazumeva 10.000 potpisa overenih kod notara. U prethodnom periodu nove stranke su registrovane najčešće preregistracijom neke pasivizirane ili odvajanjem od postojeće. Interesantno je da taj proces nisu samostalno prošle aktuelne parlamentarne stranke koje su registrovane u prethodnih 10 godina. Mi jesmo. Mi pravimo političku stranku nanovo, iz temelja.

* Zašto je bilo važno da pokret preraste u partiju?

– Zato što je to politički korisno i zato što mi to možemo. Politička stranka je optimalna forma za regularno učešće u političkoj utakmici, posebno na izborima. Izborna saradnja pokreta sa strankama je jako komplikovana i stavlja pokrete u inferiornu poziciju što zna da vodi u finansijsku nesamostalnost i gubitak identiteta. Većina pokreta bi želela da preraste u stranku, ali to nije lako i zato su neki pokreti koji godinama ucestvuju u politickom zivotu Srbije i dalje pokreti.
Pokret Srbija Centar je za nepunu godinu kako je registrovan razvio dovoljno snažnu infrastrukturi i izgradio prepoznatljiv politički imidž da smo bili u stanju da u kratkom roku samostalno prikupimo potpise za registraciju.

* Da li zajednički nastupi vas, Lutovca, Zelenovića i predstavnika Ne davimo Beograd znače novu koaliciju?

– Rano je da se govori o koalicijama. Nema smisla pričati ni o izborima dok se ne obezbede uslovi za regularne izbore, a pre toga režim mora da ispuni sve zahteve protesta. U pomenutom formatu zajednički nastupamo na tribinama. Sa Lutovcem i Zelenovićem imam i redovne konsultacije o aktuelnim političkim dešavanjima. Do sada se nije desilo ništa što bi bila prepreka da se saradnja diže i na viši nivo.

* Ukoliko budu raspisani izbori do kraja godine, hoće li vaša stranka učestvovati na njima ili ćete ih bojkotovati? Koji su vaši argumenti za i protiv izlaska na vanredne izbore?

– Svaka priča o izborima u ovom momentu ide režimu na ruku. Vučiću trebaju bilo kakvi izbori kako bi rasterao narod sa ulice i uveo opoziciju u red za političku klanicu. Neće biti vanrednih parlametarnih izbora do kraja godine. Vučić bi pokušao da ih iskoristi i da eskivira preuzete međunarodne obaveze, a to će teško da mu prođe. Moguće je da režim posegne za prevremenim beogradskim izborima. To strancima ne bi mnogo smetalo, a to je žrtva koju bi Vučić možda bio i spreman da podnese kako bi ugasio proteste. Još ako se pokaže da deo opozicije ima nazajažljiv apetit prema tim izborima… Srbija Centar nije u parlamentu i to je nezahvalna pozicija koja sužava prostor za političko delovanje, delom i zbog stava dela parlamentarne opozicije da se vanparlamentarnoj opoziciji uskrati učešće u organizaciji protesta. Brzi parlamentarni izbori bi bili korisni za Srbiju Centar jer bi nas uveli u Skupštinu i pružili mnogo veću vidljivost. Naš negativan stav o izborima motivisan je odgovornošću za širi društveni interes koji je u ovom prelomnom momentu važniji od stranačkog.

* Jeste li o svom predlogu tehničke vlade razgovarali sa kolegama iz opozicije koja, čini se, stogo pazi da taj predlog ne pominje niti usvoji, dok ga Vučić eksplicitno odbija na sav glas? Ima li šanse da se sa ostatkom opozicije dogovorite oko toga?

– S dobrim razlogom Vučić tako nervozno reaguje na taj moj predog. Zna on da je to put koji ga vodi u političku penziju. On svoj opstanak na vlasti bazira na onemogućavanju regularnih izbora. Jedini način da do njih dođe je pritisak na ulici koji bi naterao režim da pristane na formiranje prelazne tehničke vlade. Ta vlada bi imala zadatak da stvori uslove za regularne izbore, a to bio bio miran put za izlazak zemlje iz krize. Lutovac i ja delimo uverenje da je to ispravan i najmanje rizičan i opasan put. Neki iz opozicije misle da je moguće verovati Vučiću na reč da će najzad dozvoliti regularne izbore nakon što bude prinuđen da ispuni zahteve protesta i zameni Gašića i Vulina nekim drugim Gašićem i Vulinom, nakon što se promeni REM… Ja ne verujem.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari