Istraživanje Crte: Politički pritisci deo svakodnevice građana  1Foto: CRTA

Pritisci na birače se intenziviraju uoči izbora, ali se dešavaju i van predizbornog perioda, gotovo svakodnevno – to je jedan od nalaza istraživanja o političkim pritiscima koje je istraživački tim Crte sproveo uoči izbora 2022. godine.

Nalazi ovog kvalitativnog istraživanja sa svedočenjima građana koji su bili žrtve ili svedoci političkih pritisaka od 14. novembra dostupni su javnosti na veb sajtu pritisci.crta.rs.

Objavljivanjem nalaza istraživanja Crta apeluje na nadležne državne organe i na sve političke partije da onemoguće i obustave nelegalne i nelegitimne načine obezbeđivanja političke podrške.

„Dok se građani ne oslobode mreže pritisaka, neće biti uslova za slobodne i poštene izbore, kao ni za ukupan razvoj društva jer će poslušnost strankama sve više da potiskuje stručnost, etičnost i poštovanje zakona“, piše u saopštenju.

Na osnovu zabeleženih iskustava, kako navode, stiče se zabrinjavajuća slika društva teško nagriženog političkom korupcijom i nepoverenjem građana u institucije koje bi morale da štite zakone.

Zabeleženi slučajevi su paradigmatični i odslikavaju nepisana pravila i mehanizme vršenje politički motivisanih pritisaka na građane. Osim aktivnosti vezanih za obezbeđivanje sigurnih glasova, podršku u promociji stranke i političkih aktera ili dokazivanje lojalnosti stranci, pritisci imaju tendenciju da kontrolišu i privatni život pojedinca.

Istraživanje Crte: Politički pritisci deo svakodnevice građana  2
Foto: CRTA

Pritisci su posebno rasprostranjeni u javnom sektoru, tj. u javnim preduzećima i ustanovama, organima lokalnih samouprava, ali ni preduzetnici i zaposleni u privatnom sektoru nisu imuni na njih. I u ovom slučaju, marginalizovane i ranjive grupe su u posebno nezavidnom položaju.

„Pritisci se najčešće sprovode po centralizovanom sistemu i to hijerarhijski jer se pozicije moći koriste za ispunjavanje partijskih potreba i ciljeva. “Zadaci” obično dolaze direktno iz najvišeg rukovodstva stranke i prenose se dalje do rukovodilaca u javnom sektoru, vlasnika privatnih firmi i pojedinaca koji zauzimaju više pozicije ili obavljaju neke od javnih ili stranačkih funkcija. Instrukcije se dalje prenose na niže instance: zaposlene u javnom sektoru, obične radnike, stranačke aktiviste, nezaposlene, socijalno ugrožene i ostale kategorije“, navodi se u saopštenju.

Međutim, sistem ucena, pretnji i „usluga“ kojim političke partije i akteri manipulišu građanima često se ne prepoznaje kao nedemokratska i protivzakonita praksa.

Istraživači Crte su prikupili svedočanstva 68 žrtava, saučesnika ili svedoka zloupotreba iz 26 opština širom Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari