Istraživanje: Koliko građana Srbije smatra da će SAD podržati srpske interese oko Kosova? 1Foto: Ministarstvo spoljnjih poslova

SAD će podržati srpske interese u dijalogu sa Prištinom smatra 29 odsto građana, dok više od polovine veruje da će u narednih pet do 10 godina odnosi Beograda i Vašingtona nastaviti da se popravljaju, odnosno da budu na najvišem mogućem nivou, pokazalo je najnovije istraživanje koje je spovedeno od strane Kongresa srpsko-američkog prijateljstva u saradnji sa agencijom Faktor plus.

Na pitanje „koja su vaša očekivanja od SAD imajući u vidu srpske interese“ 17,9 odsto građana je odgovorilo da očekuje da SAD podrže kompromisno rešenje u dijalogu između Beograda i Prištine, 29 odsto smatra da će Vapington podržati srpske interese, dok samo 3,2 odsto očekuje da Vašington podrži albanske interese u dijalogu.

Vladimir Marinković, osnivač Kongresa srpsko-američkog prijateljstva istakao je da su dobri odnosi Beograda i Vašingtona jako bitni, kao i da duga tradicija diplomatskih odnosa Srbije i SAD su bez konkurencije u regionu.

„Nama je potrebno savezništvo sa SAD“, rekao je Marinković.

I dok 29,8 odsto građani očekuju da se u budućnosti odnosi Beograda i Vašingtona nastaviti da se popravljaju, a 25 odsto da će odnosi biti kao i tokom savezništva tokom Prvog i Drugog svetskog rata, 21 odsto smatra da će se odnosi pokvariti.

Direktor agencije „Faktor plus“ Vladimir Pejić kaže da je istraživanje pokazalo da veliki broj građana smatra da ne može biti uspešnog dijaloga sa Prištinom bez uticaja SAD.

„Videli smo da se 29 odsto građana nada da Amerika može da iskoristi svoj autoritet da Srbija ostvari koliko toliko dobar sporazum i da zadrži ne samo dostojanstvo nego i pozicije koje građanima odgovaraju kada je u pitanju Kosovo i Metohija. Naravno, ne misle svi tako, ali čini se da se neke stvari menjaju i SAD su u nekoliko navrata pritisle prištinsku vlast i podržale Srbiju u pojedinim situacijama“, rekao je Pejić.

Na pitanje da kakav stav imaju prema SAD, 12,4 odsto ispitanika je odgovorilo da ima pozitivan stav (u prethodnom istraživanju 9,5 odsto je imalo pozitivno mišljenje), donekle pozitivan 15,3, ni pozitivan ni negativan 27,5 građana, a donekle negativan 23 i negativan 9,7 odsto.

Na pitanje da li smatraju SAD odgovornim za bombardovanje Srbije 1999. godine, 60,9 odsto ispitanika odgovorilo je sa „da“, 22,3 odsto sa „ne“, dok 16,9 odsto građana nije htelo da se izjasni.

Čak 43 odsto građana na pitanje u kom pravcu bi trebalo da se razvijaju odnosi Srbije i SAD odgovorilo je „povećanje obima ekonomske razmene“, 16,5 je navelo „strateško partnerstvo dveju držaava imajući u vidu geopolitičke interese obe strane“, za 12,1 odsto ispitanika to je vojna saradnja, a za 30 odsto povećanje obima naučno tehnološke razmene i saradnje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari