Ivan Vujačić: Republikanci neće slediti Trampa ako izgubi 1Foto: Medija centar

Donald Tramp neće uspeti da zaustavi brojanje glasova i najavljeni pravni koraci ne mogu direktno da idu u Vrhovni sud, već preko sudova pojedinih država – kaže u razgovoru za Danas Ivan Vujačić, nekadašnji srpski ambasador u Vašingtonu.

Kako je naveo, „ne vidim način da se zaustavi brojanje, s jedne strane, a sa druge strane, mislim da, kako stvari postaju jasnije – ukoliko Bajden osvoji ne samo neophodnih 270 elektorskih glasova već i elektorske glasove u još od nekih preostalih država – onda će i rezultat biti jasan. Republikanci onda neće hteti da slede Trampa do kraja. On je i ranije najavljivao mogućnost ovakve situacije, što ne čudi, ali mislim da su, sa druge strane, spremni advokatski timovi. Mislim da bi to bilo suviše za Ameriku“.

* Da li očekujete nemire zbog rezultata izbora?

– Ako bude nemira pretpostavljam da će biti na mestima gde se još uvek broje glasovi. Demonstracije mogu imati smisla, sve drugo je besmisleno. Raspoređivanje pripadnika Nacionalne garde da zavedu red je normalno, dok je osporavanje rezultata izbora na bilo kakvu silu nešto na šta većina Amerikanaca neće pristati. Mogu da imam razumevanja da se, recimo, ponovo broje glasovi u Viskonsinu, Džordžiji… Što su sve normalne procedure.

* Da li će Bajden, u slučaju pobede, preokrenuti unutrašnju i spoljnu politiku Trampa?

– Ovakva pitanja pokazuju u suštini nerealna očekivanja od političara. Oni ne mogu da kreiraju život. Život je nametnuo neke probleme, ojačala je moć pojedinca i predsednika Amerike. Drugim rečima, Džo Bajden će pokušati da promeni politike koje su mu dostupne – daleko veće približavanje Evropskoj uniji, to je jasno. Pokušaće da promeni odnos prema Kini. To su sve stvari koje dugo traju. Na unutrašnjem planu očekujem da na drugi način pristupi borbi sa epidemijom kovida 19, biće znatno rigorozniji u tome, mnogo više će sugerisati narodu da nosi maske i pridržava se mera, nego što je Tramp radio. Verujem da će gledati da reformiše zdravstvo koje se očigledno pokazalo nedovoljno rezistentno u ovoj epidemiji, što nije karakteristično za jednu tako veliku i bogatu zemlju. Verujem da će uraditi neke od tih stvari, ali se ne može očekivati da će to biti lako, naročito ako u Senatu bude republikanska većina.

* Da li očekujete promenu politike u odnosu na Srbiju?

– Politika će svakako biti drukčijeg stila. Pošto će Bajden ići više ka tome da uskladi odnose sa EU, mislim da će podržavati i briselski proces i da će Amerikanci to u suštini podržavati. Uz dobre ustupke, ukoliko dođe do skore realizacije sporazuma, oni bi mogli da ga podstaknu, podrže materijalno ili utiču na to diplomatskim pritiskom, s obzirom na njihov autoritet.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari