Ivan Vujačić: Učestalost kritike vlasti Vučića u Kongresu menja politiku SAD 1Američki Kongres Foto: Wikipedia/Kmccoy

Pisma američkih kongresmena, iako ne obavezuju administraciju Sjedinjenih Američkih Država na određene poteze, izvesno utiču na javno mnjenje i one koji donose odluke i, u zavisnosti od učestalosti, tokom vremena, mogu da promene odnose i politiku SAD. Ivan Vujačić, bivši ambasador Srbije u Vašingtonu, komentarišući za naš list činjenicu da je grupa američkih kongresmena zatražila je od predsednika SAD Džozefa Bajdena da razmotri uvođenje sankcija onima koji destabilizuju Zapadni Balkan, optuživši predsednika Srbije Aleksandra Vučića da je produbio korupciju i da vrši pritisak na medije.

Oni su u pismu Bajdenu naveli da su zabrinuti za političku situaciju u Srbiji i uticaj koje bi takvo stanje moglo da ima na Zapadni Balkan i Evropu.

Kongresmeni su pozvali Bajdena da razmotri da, gde je to moguće, iskoristi izvršni nalog 14033, a koji se odnosi na blokiranje imovine i zabranu ulaska u SAD osobama koje doprinose destabilizaciji situacije na Zapadnom Balkanu, u cilju dostizanja transparentnije i odgovornije vlade u Srbiji koja poštuje demokratiju, ljudska prava i vladavina prava.

Ivan Vujačić napominje da pisma kongresmena nisu neuobičajna, kao i da nemaju težinu u smislu neposrednog uticaja na administraciju.

Ivan Vujačić: Učestalost kritike vlasti Vučića u Kongresu menja politiku SAD 2
Foto: Medija centar

– Ima kongresmena koji zbog birača to rade, kao što ima i onih koji usled ideoloških uverenja pišu takva pisma.  Ako budu učestala, vremenom utiču sve više na javno mnjenje i administraciju – kaže naš sagovornik.

Kako dodaje, ne očekuje da konkretno pismo u kojem se kritikuje vlast Aleksandra Vučiča trenutno pomeri ili utiče značajno na okolnosti. Ali, napominje bivši ambasador u SAD, to ostaje kao nešto što bi moglo da bude značajno u budućnosti.

Marinika Tepić, potpredsednica Stranke slobode i pravde, objavila je na društvenim mrežama da se u novon urgentnom pismu kongresmena predsedniku Bajdenu traže sankcije, da Vučića optužuju za korupciju i pritisak na medije, kao i da pozivaju Bajdena da iskoristi izvršni nalog 14033 – blokiranje imovine i zabranu ulaska u SAD osobama koje destabilizuju Zapadni Balkan.

Ivan Vujačić: Učestalost kritike vlasti Vučića u Kongresu menja politiku SAD 3
foto FoNet Milica Vučković

– Kongresmen Džim Kosta sa još šest kolega traži sankcije za pojedince koji su koruptivni i guše slobodu medija u Srbiji. Vučić odmah u satanizaciju da su “albanski lobisti”, a do juče slao Đurića kod “albanskog lobiste” i sve super! Al’ sad frka za batu Andreja, kuma Nikolu, Zvonka, Željka Mitrovića? – ističe Tepić.

Potpredsednica SSP je podelila zajedničku fotografiju ambasadora Srbije u Vašingtonu Marka Đurića i američkog kongresmena Džima Koste, koju je Đurić objavio pre desetak dana.

Đurić je istakao da je njihov razgovor bio izuzetan, a teme su bile Otvoreni balkan, jubilej američko-srpskih odnosa, kao i planovi za saradnju u oblasti trgovine, industrije i tehnologija.

„Kao što ste izjavili na kraju Vaše posete Beogradu 2016, ‘nacije su jače kada se čuje glas mnogih’. Nažalost, sloboda medija u Srbiji dostigla je novu najnižu tačku. Kako primećuju Reporteri bez granica: ‘Srbija je zemlja u kojoj su novinari izloženi gotovo svakodnevnim napadima koji sve više dolaze od vladajuće elite i provladinih medija.’ Takođe je jasno da provladini mediji napreduju i da su u obostrano korisnom odnosu sa vladom“, navodi se, između ostalog, u pismu kongresmena.

U jednom eklatantnom primeru, navode, RTV Pink je, kao najveći privatni emiter u Srbiji, dobio najmanje sedam miliona evra državnih zajmova u periodu 2014-2016. „Sledeće godine, kada se Aleksandar Vučić kandidovao za predsednika, RTV Pink je njegovoj kampanji obezbedio znatno više vremena nego svim njegovim konkurentima zajedno“, navodi se u dokumentu.

Ivan Vujačić: Učestalost kritike vlasti Vučića u Kongresu menja politiku SAD 4
Foto: EPA-EFE/SHAWN THEW

Kako se dodaje, poslovanje većinski državne kompanije Telekom je obavijeno velom tajne.

„Dogovori ili aranžmani vlade i medija štete demokratskim normama, ućutkuju kritičare i osnažuju korumpirane pojedince. Podstičemo Vašu administraciju da radi sa predsednikom Vučićem i drugima kako bi omogućila svim medijskim izvorima da prosperiraju i da izveštavaju pravično i nepristrasno. Kao što ste rekli 2016. godine, takvi glasovi moraju biti zaštićeni i poštovani“, piše u pismu.

Kazali su i da bi Bajdenova administracija trebalo da nastavi da angažuje Vladu Srbije u iskorenjivanju korupcije.

„Vlada SAD je dugo bila globalni lider u podršci naporima za borbu protiv korupcije u vladi, postavljanjem visokih standarda u poslovanju, i drago nam je što će borba protiv korupcije biti jedan od fokusa predstojećeg Samita demokratije. Naše politike i temeljni zahtevi doveli su do povećanja privrednog rasta i poverenja u američku ekonomiju. Nažalost po građane Srbije, izveštaji su pokazali da je predsednik Vučić produbio korupciju u Srbiji, zaključuje se između ostalog u pismu američkih kongresmena.

Predsednik Srbije najavio je juče rezoluciju Srbije u narednih meseca i po dana, koju će potpisati članovi američkog Kongresa.

– Da se vidi koliko prijatelja ima Srbija u Kongresu za koje ćemo da se borimo. Ovu rezoluciju je potpisalo potpisalo četiri ili pet, ili koliko, kongresmena iz Demokratske stranke. Gotovo je jednopartijska. A naravno da ćemo da razgovaramo i sa ovim ljudima i sa svima da im ukažemo na to šta je tajkunski posao i ko je zaista korumpiran. Videće te u narednih mesec i po dana koliko će kongresmena da potpiše srpsku rezoluciju. Mnogo veći broj od toga – naveo je Vučić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari