Ivica Dačić: Ne brani međunarodna zajednica Prištinu, oni brane sebe 1foto FoNet Ana Paunković

Ministar poslova Ivica Dačić kaže za RTS da je međunarodna zajednica i gluva i nema kada je reč o potezima Prištine, kao i da svim silama žele da pokažu da su bili u pravu kada su stvorili, kako kaže, to separatističko jezgro. Ne brane oni Prištinu, oni brane sebe i postupke iz tog perioda, poručuje Dačić.

Ivica Dačić kaže da ono što se dešava na Kosovu i Metohiji je pokazatelj kakvo je prištinsko rukovodstvo.

„Mi godinama o tome govorimo i mogu da kažem da je to kontinuitet koji traje već više godina. Čak i personalno u različitim formama, ali ovo je najgora moguća forma zato što oni se i dalje pridržavaju parole koju su javno rekli devedesetih godina“, navodi Dačić.

Ističe da je pored Aljbina Kurtija najvažniji faktor Donika Gervala Švarc.

„Ona je nemački eksponent i iz tog jednog političkog bloka, koja je devedesetih godina rekla ‘neće nama ni Amerika ni Nemačka niti bilo ko sa strane doneti nezavisnost, nego samo naše oružje’. Znači, oni hoće po svaku cenu nasilnim putem da ostvare svoj cilj. Njihov cilj jeste nezavisno Kosovo, a prepreka za to su Srbi koji tamo žive, prepreka za to je srpsko rukovodstvo na čelu sa predsednikom Vučićem i ta veza i jedninstvo koje imamo sa našim ljudima sa KiM i taj kolektivni otpor srpskog naroda takvom ugnjetavanju i teroru“, poručuje Dačić.

Naglašava da je postojao niz jednostranih poteza Prištine koji nije izazvao nikakvu reakciju.

“To su svi u svetu osudili, a mi sada očekujemo da međunarodna zajednica pokaže hoće li tolerisati to ili će reći gde je granica takvih postupaka. Nismo sigurni da će do toga doći zato što postoji jedna bolest koja se zove gluvonemost, a to znači da je međunarodna zajednica i gluva i nema. Oni koji su stvorili to jedno separatističko jezgro, koji su priznali KiM suprotno svim pravilima, koji su narušili princip zaštite teritorijalnog integriteta i suvereniteta, oni svim silama žele da pokažu da su bili u pravu. Ne brane oni Prištinu, oni brane sebe i postupke iz tog perioda“, poručuje Dačić.

„To čedo koje su stvorili, sada moraju da kontrolišu, jer je duh izašao iz boce i on preti da ponovo izazove nestabilnosti i rat“, upozorava Dačić.

„Granica našeg tolerisanja je bezbednost Srba na KiM“

Navodi da Priština napravi problem, dovede do eskalacije, pa se onda radi na deeskalaciji.

„Ali on nešto uspe da ostvari u tome zato što međunarodna zajednica kaže da obe strane nešto popuste. Šta mi više treba da popuštamo? Granica našeg tolerisanja je bezbednost Srba na KiM, zaštita od terora. Naša je obaveza da to radimo, ali to je obaveza i međunarodne zajednice, jer oni su tamo po Rezoluciji Saveta bezbednosti UN“, rekao je Dačić.

„Ako oni ne zaustave Kurtija, Kurti će svakako dovesti do onoga o čemu je govorio uvek, a to je da reši problem Srba tako što će Srbe proterati sa severa KiM“, poručuje Dačić.

Kada je reč o održavanju izbora na severu KiM, kaže da oni kada govore o novim izborima “izmišljaju razloge kako da se to izvede, a da postane kao da je deo normalnog političkog procesa“.

„Ovde mora da dođe do radikalnih odluka, a to je da se sve poništava što je urađeno. Mora da se vidi šta je sa Zjednicom srpskih opština. I tu dolazimo do suštine, mi sada govorimo o nečemu što je potpuno van svake logike, jer je stoto na redu priroriteta koje smo postavili i koje su oni nama garantovali“, objašnjava Dačić.

O sednicama UN: Kada imate jedno takvo slepilo, onda je pitanje šta se može očekivati

Predsednik Vučić najavljuje da će tražiti posebnu hitnu sednicu Saveta bezbednosti UN zbog dešavanja na KiM i ogromnih pritisaka koje Srbi u južnoj pokrajini trpe. Albanija predsedava Savetom od 1. septembra do 1. oktobra, a kasnije tu ulogu preuzimaju Kina, pa Ekvador.

Dačić navodi da uskoro počinje Generalna skupština UN, kao i da će predsednik biti na čelu delegacije.

„Predsednik je intenzivno vodio razgovore svih ovih nedelja i meseci na tu temu. Na sednici Saveta bezbednosti se nažalost ne mogu donositi odluke, jer za te odluke su potreban konsezus, ali se može izneti ozbiljnost situacije“, rekao je Dačić.

„Na svakoj od tih sednica osnovni zaključak velikih sila je da je situacija odlična i da Kfor treba da se povuče, to pre svega traži Priština. Kada imate jedno takvo slepilo onda je pitanje šta se može očekivati u samoj diskusiji“, dodaje Dačić.

Navodi i da redovna sednica u UN o Kosovu treba da se održi u oktobru.

„Predsednik je obavio konsultacije i sa zemljama koji su naši prijatelji u Savetu bezbednosi UN“, ističe Dačić.

Nemam ništa protiv da se izađe u susret onima koji će sigurno da izgube

Dačić, govoreći o najavama vanrednih parlamentarnih izbora, kaže da je to nacionalni i državni prioritet.

„To je sada svakako nacionalni i državni prioritet, jer kada govorite o Aleksandru Vučiću ne govorite samo o čoveku koji je godinama bio i sada je najvažniji čovek, bez obzira što nije formalno predsednik, najveće stranke i vladajuće stranke u Srbiji – SNS, govorite o predsedniku Srije koji mora da vodi računa o državnim i nacionalnim interesima i vodi ačuna o vremenu koje je pred nama“, rekao je Dačić.

Navodi i da su važni događajima pred nama – nastavak dijaloga u Briselu sledeće nedelje, nakon toga sednica Generalne skupštine UN.

„Sigurno će biti sve zajedno više od sto bilateralnih susreta sa raznim državnicima iz celog sveta“, ističe Dačić.

Poručuje i da ne zna šta se novo može čuti kada je reč o izborima.

“Ja sam više za to da izbori budu redovni, ali predsednik Vučić je sto puta do sada rekao kad god hoćete izbore nije problem. Znate šta je ovde problem, što neko misli da će ovakvim načinom ponašanja u Skupštini, koje je neviđeno do sada“, rekao je Dačić.

Na pitanje kada je takva situacija u Skupštini, jesu li jedino rešenje izbori, Dačić kaže da izbore uglavnom traže stranke koje imaju neke šanse da na izborima pobede.

„Izbore uglavnom traže stranke koje imaju neke šanse da na izborima dobiju. Ja nemam ništa protiv da se izađe u susret onima koji će sigurno da izgube na tim izborima. Kada god da budu izbori, ne znam kada će da budu i ne znam da li će biti u narednih nekoliko meseci ili će biti u prvih nekoliko meseci sledeće godine, kada inače dolaze redovni izbori, ne postoji taj mađionarski trik i ovde zaista nema nikakve dileme“, rekao je Dačić.

Ukazuje da je parlament pokazno mesto, kao i da je u svim zemljama u svetu to mesto gde se predstavljate ljudima.

„Šta se sada dešava u parlamentu? Dešava se pokazivanje jedne opstrukije rada parlamenta i jednog necivilizacijskog ponašanja. Takvo ponašanje ne samo da nije dobro za Srbiju, nego je pokazatelj šta su najviši dometi“, ističe Dačić.

O tome da li će SNS i SPS ići zajedno ili odvijeno na izbore odlučivaće se u narednom periodu, zaključuje Dačić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari