Vučić kupuje vreme za sebe na vlasti, ne za Kosovo: Sagovornici Danasa o predsednikovom govoru u SANU 1Printskrin TV Pink

„Priča Aleksandra Vučića o kupovini vremena kada je u pitanju Kosovo i Metohija ne pije vodu, jer je upravo on prihvatio Ohridski sporazum o primeni francusko-nemačkog sporazuma koji tačno predviđa dinamiku njegove primene. Ovo što govori je obmana birača, da bi naseli na njegovu priču da se brine o nacionalnim interesima“, smatraju sagovornici Danasa.

Oni tako komentarišu predsednikovu izjavu na svečanosti u SANU u kojoj navodi da je bolje i da se kupuje vreme, nego da se odreknete čega ne smete.

Da podsetimo, Vučić je objasnio da „ako pokušavate da postignete kompromis i vidite da je nemoguće i drugog izlaza nemate, onda morate i vreme da kupujete, i to je bolje nego da se odreknete onoga čega ne možete i ne smete da se odreknete“.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić obraćajući se na svečanoj akademiji Srpske akademije nauka i umetnosti rekao je i da se plaši da će sledeća godina, kada se očekuju i izbori u mnogim državama sveta, biti mnogo teža i lošija za ceo svet, pa i za Srbiju.

„Ne razumem Vučićeve reči kada kaže da pokušava da napravi kompromis, jer francusko – nemački sporazum koga je prihvatio to nije. Njime je de fakto priznata lažna države Kosovo, a Srbi treba da dobiju Zajednicu srpskih opština koja ništa ne znači, niti nudi Srbima“, kaže za Danas Vojislav Mihailović, lider POKS-a.

Prema njegovim rečima, imajući sve to u vidu predsednikova priča o kupovini vremena ne pije vodu, jer je prihvatio i Ohridski sporazum o primeni francusko-nemačkog sporazuma koji tačno predviđa dinamiku njegove primene, a ona je već počela i intenziviraće se posle izbora.

„Ovo što govori je obmana birača, da bi naseli na njegovu priču da se brine o nacionalnim interesima, dok sa druge strane primenjuje veleizdajničku politiku kreniranu na zapadu“, navodi Mihailović.

I Stefan Jovanović, portparol Narodne stranke, smatra da nije rešenje u kupovini vremena , već u otvorenom odbacivanju francusko-nemačkog plana za nezavisnost Kosova.

„Srbija nikada ne sme da se odrekne Kosova i Metohije. Narodna stranka je zato na ovim izborima siguran izbor, jer se otvoreno zalažemo da hitno odbacimo francusko-nemački sporazum koji predviđa priznavanje takozvanog Kosova. Taj plan treba hitno odbaciti, jer bi prihvatanje tog plana za nezavisnost Kosova značilo samouništenje i početak kraja naše države“, navodi Jovanović.

Komentarišući Vučićevo obraćanje SANU Borko Stefanović, potpredsednik SSP-a, ističe da ova vlast i ne zna ništa drugo nego da se odriče svega što je državni interes, samo da bi nekako ostali na vlasti.

„Za njih i ne postoji druga opcija, osim predavanja i davanja budzašto naše države, ljudi, narodnog novca i nacionalnih interesa. Jedino im je moguće, ili da predaju i dalje sve što mogu, ili da čekaju pa onda ipak da predaju. Oni koji su Srbiju okovali nasiljem i korupcijom, koji su rasprodali sve naše resurse i izazvali divljanje cena hrane, moraju biti smenjeni 17.decembra“, navodi Stefanović.

Dodaje da će koalicija Srbija protiv nasilja zaustaviti ovu užasnu nesigurnost i neizvesnost koja je srednje ime ove vlasti i omogućiti normalnost i pristojan život za sve građane.

„Veći problem je što SNS vlast ne da ljudima što su pošteno zaradili, bili oni poljoprivrednici ili zaposleni u prosveti i zdravstvu. Budućnost naših građana svakako su odavno dali na tacni prvom koji je naišao i koji je spreman da podrži korupciju i ostanak na vlasti SNS“, zaključuje Stefanović.

Miloš Parandilović, lider Novog lica Srbije, smatra da su nam Vučić i Šešelj pojeli 30 godina kupujući vreme ida će ga kupovati dok god vladaju.

„Drugo ništa i ne znaju da rade, sem da troše vreme jednog naroda. Vučić prodaje maglu od kad se pojavio na političkom nebu. Ništa drugo nikada nije bio sposoban da uradi. Već 30 godina prosipa iz šupljeg u prazno, a otkako se dočepao vlasti nijedan problem nije rešio, barem ne u korist Srbije. Jedino na čemu mu se može odati priznanje jeste najveća pljačka i rasprodaja Srbije u njenoj istoriji. Reč je o politici lažnog patriotizma koja mora da se razobliči. Ovde srbuje velikim rečima a u svetu je spreman da rasproda sve resurse i to stranci znaju“, navodi Parandilović.

Zato rukovodstvo Srbije, kako kaže, i nema nijednu pobedu na međunarodnom planu od kad su naprednjaci na vlasti.

„Vučić u starom radikalskom maniru priželjkuje haos u svetu, jer se on u nesreći najbolje snalazi. Sve je to stara Šešeljeva škola, zato je dobro što su se opet spojili, da ih u decembru zajedno zbrišemo sa političke pozornice i pošaljemo na najmračnije stranice srpske istorije, gde istinski i pripadaju“, zaključuje Parandilović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari