Đilas i opozicija koja učestvuje na izborima traže da se Ustavni sud izjasni da li Vučićevo ime može biti na izbornim listama 1Foto: L. Stevanović

Narodni poslanici Dragan Đilas, Tijana Perić Diligenski, Robert Kozma, Borislav Novaković, Vladimir Pajić, Pavle Grbović i Dragana Rakić potpisali su predlog za pokretanje postupka odlučivanja pred Ustavnim sudom Srbije o povredi Ustava od strane predsednika Republike inicijative FERKA.

Predlog za pokretanje ovog postupka predstavili su članovi pravnog tima inicijative FERKA iznevši ključne tačke sporenja i kriterijume po kojima su stručnjaci ocenili da predsednik Aleksandar Vučić kao i na decembarskim izborima tako i sada aktivno učestvuje u funkcionerskoj kampanji i na taj način krši Ustav.

Predstavnica Građanskih inicijativa Maja Stojanović Ukazala je da se inicijativa opredelila da se bavi petom preporukom kancelarije ODIHR koja se tiče prekida funkcionerske kampanje što vlast krši, jer se manipuliše građanima za predstojeće lokalne izbore, svuda je na čelu liste ime Aleksandra Vučića, a oni ne znaju ko će u tom gradu i opštini biti izabran.

Izjavila je da je civilno društvo zaključilo da je u poslednjih deset godina došlo do sužavanja sloboda građana i demokrtija. Dodala je da živimo u zarobljenom društvu i da vlast na zahteve iz inostranstva, poput onih koje je definisala kancelarija ODIHR, odgovara prividnim usvajanjem preporuka, a da se u praksi ništa ne dešava.

Vladica Ilić iz Beogradskog centra za ljudska prava ocenio je da korišćenjem imena predsednika Republike za naziv izborne liste dolazi do obesmišljavanja lokalnih izbora i da to predstavlja probelm principu podle vlasti koja je ustavom zagarantovana.

Članovi pravnog tima koji stoje iza inicijative Savo Đurđić, sudija u penziji, i Vesna Rakić Vodinelić, profesorka prava u penziji, tokom predstavljanja predloga danas u Medija centru u Beogradu, apelovali su na sve poslanike da potpišu predlog kako bi se Ustavni sud reagovao po ovom pitanju.

Rakić Vodinelić podvukla je da Ustav izričito zabranjuje sukob interesa, a da Zakon o borbi protiv korupcij koji ima odredbe o sprečavanju javnog i privatnog interesa.

Naglasila je da postoji privatni interes da stranka čiji je Vučić član dobije većinu u Skupštini Srbije i u lokalnim samoupravama, a da Vučić davanjem dozvole da mu se ime stavi na liste stavlja svoj privatni interes umesto javnog.

Vučićevo ime nalazi se na čelu 83 liste na lokalnim izborima.

Inicijativa kampanje FERKA za pokretanje postupka olučivanja o povredi Ustava od strane predsednika Republike podneta je zbog kršenja članova ustava koji se tiču principa podele vlasti, zabrane sukoba interesa, položaja i nadležnosti predsednika Republike.

Na sajtu inicijative FERKA biće dostupne informacije o tome ko od narodnih poslanika je potpisao ovaj predlog.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari