Zoran Lutovac Izvor: FoNet Milica Vuckovicfoto FoNet Milica Vučković

Poslanik i predsednik Demokratske stranke (DS) Zoran Lutovac potvrdio je da je na današnjem sastanku poslaničkih grupa u Skupštini Srbije vlast prihvatila da se izmeni Zakon o jedinstvenom biračkom spisku tako da svi birači koji su promenili prebivalište nakon 3. jula 2023. godine ne mogu da glasaju na novoj adresi.

Lutovac je agenciji Beta kazao da će se izmene tog zakona naći po hitnom postupku na dnevnom redu Skupštine Srbije koja će biti održana sutra s početkom u 14 časova.

Ovlašćeni predlagač zakona ispred opozicije biće Zoran Lutovac.

„Na današnjem sastanku je dogovoreno i da se ukine nedavno uvedena mogućnost da se na lokalnim izborima glasa prema mestu boravišta. Takođe, kontrolu procesa sprovodiće Radna grupa koja se bavi ispunjavanjem preporuka ODIHR-a, a u kojoj se nalaze i predstavnici civilnog društva CeSID, CRTA i Transparentnost Srbija“, rekao je Lutovac.

Prema njegovim rečima, svako ko prekrši Zakon o jedinstvenom biračkom spisku biće krivično gonjen, kao i oni predstavnici državnih organa koji dozvole kršenje zakona.

„Očekujem da će doći do ozbiljne revizije biračkih spiskova na lokalnim i gradskim nivoima, kako bi se onemogućilo fantomskim biračima da glasaju. Ta mera je usmerena ka vraćanju poverenja kod građana u izborni proces. Oni koji su menjali prebivalište samo zbog glasanja biće isključeni iz izbornog procesa“, rekao je Lutovac.

Naglasio je da će i Radna grupa na čijem je čelu Nemanja Nenadić iz Transparentnosti Srbija imati mogućnost nadgledanja i kontrole biračkog spiska.

„Opozicija se izborila za kontrolu biračkog spiska, onemogućavanje fantomskim biračima da glasaju, kao i da spreči glasanje samo na osnovu boravišta“, kazao je Lutovac.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari