Marinković: Stranke koje su ušle u izborni proces napustile borbu za izborne uslove 1foto FoNet Milica Vučković

Profesor Tanasije Marinković izjavio je u „Iza vesti“ da izlazak na izbore predstavlja „odustanak od borbe za izborne uslove“.

Kako je rekao, u osam godina, od rušenja u Savamali, imali su „toliko prilika da poentiraju, nažalost, s obzirom na toliko lošu politiku kojom ova vlast vodi ovu državu“, prenosi N1.

„Setite se odnosa prema građanima u vreme korone, vidimo kako izgleda ova borba, nismo ni u EU, a izgubili smo u potpunosti Kosovo, pa i ova krađa, majske tragedije, do danas niko nije politički odgovarao. Propuštamo prečice, nažalost prečice, jer je reč o katastrofalnoj politici ove vlasti, da poentiramo. Nažalost, to se desilo i u ovom trenutku“, kaže on.

Ne bi se složio, dodaje, da su izborni uslovi postali dezintegrativni faktor.

„Deo koalicije SPN, stranke koje su ušle u izborni proces, te stranke su napustile borbu za izborne uslove. Na tom sastanku je jasno rečeno da ovo o čemu govorimo se uopšte ne odnosi na izbore zakazane za 2. jun“, ističe on.

Nema zbora, tvrdi, da će oni koji izlaze na „neustavne i nezakonite“ izbore učešćem „pokušati da doprinesu legitimitetu samih izbora“.

„Da li će ti izbori biti legitimni zavisiće od izlaznosti na njima. To će pokazati da li će građani pristati na ovu igru Aleksandra Vučića. Savo Manojlović kao doktor pravnih nauka nema pravo da veruje u to da će se nešto promeniti, svako ko iole nešto zna o izbornom procesu, zna da se ništa neće promeniti“, kaže.

Politička realnost je, kaže on, „bilo ono što se formiralo 9. marta„.

„Neformalna koalicija sa Nadom, uz pokroviteljstvo ProGlasa, da se ne ide na izbore bez ispunjavanja minimalnih uslova. Problem je zakon što se kasno donosi, trebalo je u martu kada je to tražio ProGlas, NADA, SPN i primeniti u međuvremenu preporuke ODIHR, preporuke naglašavaju da se naredni izbori ne mogu održati bez ispunjenja uslova“, kaže.

Njegov utisak je bio, dodaje, tokom čitavog sastanka, izuzev nekih disonantnih tonova, da su „na dobrom putu da se izbore da se izbori pomere za jesen“.

„Činjenica da je neko pozvao strane ambasadore, da smo se mi obratili OEBS, bilo je jasno da samostalno ne mogu da sprovedu te izbore, da im je potrebna opozicija da bi legitimisala te izbore, dovođenje ambasadora je bio jasan pokazatelj toga, te njihove slabosti, na kojoj je trebalo da nastavimo da odigramo na odgovarajući način. Mi smo izašli sa planom kako to da se izvede pravno, iza toga je stala NADA, ProGlas, formirao se referendumski momenat“, kaže.

Prema njegovim rečima, „Radomir Lazović je na sastanku ponudio 2. jun kao alternativu“.

„Uprkos toj Lazovićevoj ponudi i činjenici da Ana Brnabić to prihvata, zaključujući sastanak, u isti glas su i Marinika Tepić i Miroslav Aleksić rekli da to više nije opcija. Ja mogu posle svega da zaključim da nekima i nije bilo potrebno previše ubeđivanja, čak ni previše ustupaka od strane SNS da bi se opredelili za taj 2. jun. Sad kad rezimiram, unutar koalicije, ono što je pravni tim činio, imali smo platformu za dalju borbu za izborne uslove, ove stranke koje su se odlučile da izađu odavno su odustale od koalicije SPN. Budimo pošteni i recimo ono što je jasno bilo na tom sastanku već kazano od strane SPS i SNS, da mi sada ne govorimo o izbornim uslovima za 2. jun, govorimo o nekim narednim izborima, naredni lokalni izbori su 2026. i 2027. godine“, ističe on.

Prema njegovim rečima, „Demokratska stranka je pozvala građane na društvenu opoziciju“.

„I šta se desilo – sad je jedna tužiteljka na disciplinskoj klupi jer je učestvovala na tribinama ProGlasa, jer je postala deo te društvene opozicije, da bi se sada ta stranka povukla iz te ideje. Neka nam Zoran Lutovac kaže šta je dogovoreno na tom sastanku juče, šta će biti ispunjeno do 2. juna. Naši propisi nisu loši, oni se ne primenjuju“, kaže on.

Dodaje da se „pritisak konačno formirao u Srbiji“.

„Obratili smo se međunarodnoj zajednici, kakav će biti naš naredni kredibilitet, šta smo mi uradili da dodatno animiramo međunarodnu zajednicu, koju narednu inicijativu smo učinili? Pozvali smo OEBS da posreduje nedelju dana pre nego što će se raspasti koalicija, koji je budući kredibilitet da se opozicija obrati, ko će nas uzeti za ozbiljno, hoćemo li mi moći jedni druge da uzmemo za ozbiljno“, upitao je.

Dodaje i da DS nema mnogo vremena za razmišljanje.

„Onog trenutka kad bude proglašena lista, nema povlačenja, kad budu u koaliciji“, kaže.

Izlazak na izbore je, kaže, „odustanak od borbe za izborne uslove“.

„I biće vid legitimizacije, ne samo svih onih koji izađu, tih izbora, nego i legitimizacije krađe koja se desila, jer nismo nastavili borbu, mi smo uprkos svemu tome okrenuli drugi obraz da nam se lupi šamar“, kaže on.

Osvrnuo se i na mogućnost bojkota samo u Beogradu.

„Ja sam neko kome se poslednje može prebaciti ideja nekakve ‘beogradizacije’ Srbije, ali dobro znamo iz istorije da se promene političke dešavaju u prestonici“, kaže.

Izlazak na izbore je, ponavlja, „donošenje poklona Vučiću na njegove ruke“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari