Bakić: O sastavu i profesionalnom potencijalu SSS mislim sve najbolje, ali uz ozbiljnu kritiku njihovih trenutnih političkih manevara 1Foto: FoNet/Aleksandar Mijailović

Upoznat sam da je na inicijativu Skupštine slobodne Srbije u našoj koaliciji “Moramo” obavljen jedan preliminarni razgovor, nakon što je SSS napustila koaliciju Ujedinjene opozicije, ali bez ikakvih određenih zaključaka, kaže za Danas arhitekta Dragoljub Bakić, član predizborne koalicije “Moramo”.

Dragoljub Bakić je u odgovoru na naša pitanja o tome da li će koalicija, čiji je član, i koja u predizborni savez okuplja organizacije – Ne davimo Beograd, Ekološki ustanak, Akciju. Politićku platformu Solidarnost i druge lokalne grupe, biti proširena i Skupštinom slobodne Srbije, osvrnuo na razloge i motive nastanka ovog udruženja, u čijem je nastajanju i sam učestvovao.

– Osnivačka ideja Skupštine slobodne Srbije je bila veoma ambiciozna ali humana i, u ovom našem vremenu, ovde kod nas,civilizacijski nužna, kao neka savest nacije. Da se okupe nestranačke ličnosti koje su već uspešno ostvarene u svojim profesijama i ukažu na važnost ujedinjenja razjedinjene i nedovoljno ozbiljne opozicije. Ujedinjenje oko osnovne ideje suštinske promene, načina vođenja javne politike koja se odrodila od naroda i javnog interesa.Okosnica okupljanja su bili profesori Beogradskog univerziteta i uspešni Banatski paori – ističe Dragoljub Bakić.

Bakić: O sastavu i profesionalnom potencijalu SSS mislim sve najbolje, ali uz ozbiljnu kritiku njihovih trenutnih političkih manevara 2
Skupština slobodne Srbije Foto: FoNet/Zoran Mrđa (Arhiva)

Sagovornik Danasa potom kaže da nije upoznat sa dešavanjima i odnosima koju su nakon formiranja usledili.

– Kako se ta početna ideja preobrazila u žeđ za stranačkim i političkim pozicioniranjem i nuđenjem svojih usluga predizbornim koalicijama, ja ne znam, jer već duže vreme sam utihnuo i ne učestvujem u radu SSS i donošenju odluka – kaže naš sagovornik.

Dakle, zaključuje on, “ako me pitate o sastavu i profesionalnom potencijalu SSS, mislim sve najbolje”.

– Ako me pitate o njihovim trenutnim političkim manevrima tu sam sklon ozbiljnoj kritici – ističe Dragoljub Bakić.

Podsetimo, prošle nedelje predstavnici SSS saopštili su da izlaze iz koalicije oko Stranke slobode i pravde, Demokratske stranke i Narodne stranke, nezadovoljni načinom na koji je za predsedničkog kandidata ove grupacije izabran Zdravko Ponoš.

Ukazujući na nedostatak demokratičnosti u koaliciji „Ujedinjena Srbija“, SSS je odustala od podrške Ponošu.

Potom se, tokom vikenda, u javnosti pojavilo interno pismo SSS koje je upućeno članstvu i gde s, između ostalog, kao glavni uzrok razlaza pominje lider Stranke slobode i pravde, Dragan Đilas.

Takođe, ukazuje se i na izneverena očekivanja u vezi sa značajem, ulaskom i ulozi SSS u budućem sastavu parlamentu, u koaliciji „Ujedinjena Srbija“.

Predložene su na kraju dve mogućnosti. da se SSS povuče skroz iz izbornog procesa ili da se razmotri saradnja sa zeleno – levom koalicijom „Moramo“, pod ravnopravnim uslovima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari