Ekološki ustanak o žutoj prašini: Možda je pesak, a možda su i otrovi 1Foto: BETAPHOTO/EMIL VAS/EV

Osvanuo je grad jutros u žutoj prašini po kolima, terasama i baštama. Dobili smo paušalni odgovor da je u pitanju pesak iz Sahare, piše Ekološki ustanak.

Oni kažu da, obzirom da je duvao zapadni vetar, a da je zagađenje vazduha u Beogradu u proteklih par dana bilo izuzetno opasno po zdravlje, vrednosti su išle i po 10 puta više od dozvoljenih, veoma je verovatno da su Beograd prekrili otrovi TENT-a i drugih postrojenja i toplana.

Ko ne veruje da ova prašina može biti otrovna, nek pita građane Smedereva kako oni već par godina žive okupani crvenom kišom i prašinom koja im pokriva svaki pedalj kuće ali i zemlje, bašti i plodova na drvetu“, navode.

Iz Ekološkog ustanka apeluju da je nedopustivo da u 21 veku nagađamo šta je to što nas zasipa iz atmosfere, te da je nedopustivo da naše inspekcije ne rade svoj posao, da broj građana sa hroničnim i malignim oboljenjima sve više raste, samo u Smederevu je taj procenat skočio preko 300 odsto u poslednjih nekoliko godina.

„Zato koalicija MORAMO ima plan kako brzo staviti filtere na sve industrijske zagađivače, kako promeniti gorivo u svim gradskim toplanama ali i individualnim ložištima. A do tada, MORAMO postaviti merne stanice koje će meriti nivo zagađejna i alarmirati stanoviništvo istog momenta kada ono pređe svoju dozvoljenu vrednost, ali i znati koje su to materije zasule grad, da bi poljoprivredni proizvođači znali kako da reaguju. Dosta je više nagađanja, moramo znati sa čim se suočavamo i onda zaštititi zdravlje i život svakog čoveka i deteta“, zaključuju oni.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari