"Vanredni parlamentarni izbori bi bili zloupotreba političkih procesa, rešenje za Beograd u Vučićevim rukama" 1Foto: Beta/Milan Obradović; https://www.fpn.bg.ac.rs; FoNet TV

Ključ rešenja za Beograd je u rukama Aleksandra Vučića, smatra Despot Kovačević, docent Fakulteta političkih nauka.

Gostujući u Danasovom podkastu na temu postizborne kombinatorike, Kovačević je ukazao i da je jedino profesorka Biljana Stojković bila građanski profilisana predsednička kandidatkinja, dok su svi ostali bili nacionalni. On je takođe ukazao da je najveći kiks SNS – parlamentarna lista.

Aleksandar Ivković, politikolog i novinar portala European Western Balkan, naveo je da je SNS izgubio deo svog glasačkog tela, ali je i napomenuo da je Vučićev položaj zacementiran za narednih pet godina i dodao da su jedino Miloš Jovanović i Milica Đurđević Stamenkovski uzeli deo glasačkog tela Aleksandra Vučića.

„Birački spisak je neprecizan, imamo brojku koja nije relevantna i na osnovu nje tumačimo nešto. Ako uzmemo procene Zavoda za statistiku broja građana i broja punoletnih građana to je u najbolju ruku 5 i po miliona građana“, istakao je Kovečević dodavši da je izlaznost u Srbiji velika.

Ivković je rekao da SNS može da formira parlamentarnu većinu zajedno sa manjinama bez SPS, a da bi na eventualni vanredni parlamentarni izbori bili protiv duha parlamentarne demokratije, te zloupotreba političkih procesa.

„Videćemo da li će na lokalnim izborima 2024. godine imati efekta ako u ime liste stave ime Aleksandra Vučića. Doduše, oni nemaju mnogo prepoznatljivih imena van njega koja imaju veliku popularnost, zato su ovaj put morali da koriste velikih broj javnih imena koje su na neki način inkorporirali“, naveo je Ivković.

Vezano za beogradske izbore Kovačević je rekao da je skoro nemoguće da koalicija „Ajmo Ljudi“ pređe cenzus ako se ponove izbori na samo četiri izborna mesta i dodao da ako se ponove izbore prave se nove liste, te da će biti zanimljivo ko će sa kim praviti koaliciju.

„SNS je izgubio većinu i na beogradu i na republici zbog cenzusa od tri odsto. Da su Dveri i Zavetnici ostali ispod cenzusa od pet odsto, SNS bi imala apsolutnu većinu na republici“, naveo je Ivković. Ocenio je i da su Zavetnici, POKS, DSS stranke „sumnjivog opozicionog statusa“, te dodao da nije preterano siguran da te stranke neće sarađivati sa SNS i SPS u pružanju neophodne većine.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari