Vesna Pešić o opoziciji na Pinku: Tadić "razneo" sagovornike, Marinikina odluka za poštovanje, ali bolje bi bilo da se RTS otvorio... 1

Da li će opozicioni kandidati na predstojećim izborima učestvovati u predizbornim debatama na režimskim televizijama zavisi od samih kandidata i političara. Da li hoće da idu na televizije poput Pinka i njoj sličim medijima, dakle, zavisi od njih samih – ocenjuje za Danas sociološkinja Vesna Pešić.

Sagovornicu Danasa pitali smo kako komentariše izjave potpredsednice Stranke slobode i pravde, Marinike Tepić i Boška Obradovića, lidera Dveri, da se neće odazvati na pozivu režimske televizije Pink i biti učesnici u predizbornim debatama.

U međuvremenu i Vladeta Janković, kandidat za gradonačelnika Beograda ispred koalicije Ujedinjeni za Srbiju, istakao je da, takođe, nema nameru da se izlaže predizbornoj produkciji televizije Pink.

– Imamo i neke sa velikim iskustvom, kao što je, recimo, Boris Tadić, predsednik Socijaldemokratske stranke, koji je nedavno “razneo” sagovornike u emisji Hit tvit na televiziji Pink, i pritom se dobro osećao, odnosno sam odlučio da u tome učestvuje. Ta odluka zavisi od ličnosti. Evo upravo čujem da Vladeta Janković nikad ne bi išao na Pink jer je to „zločinacka organizacija“. Možda i drugi tako misle… Neki će da progutaju knedlu i odu zbog pristupa većem biračkom telu, a neki neće ni po koju cenu – kaže Vesna Pešić.

Podsetimo, nositeljka liste „Ujedinjeni za Srbijju“ Marinika Tepić napisala je na svom Tviter nalogu zašto ta koalicija neće da gostuje na TV Pink.

Vesna Pešić o opoziciji na Pinku: Tadić "razneo" sagovornike, Marinikina odluka za poštovanje, ali bolje bi bilo da se RTS otvorio... 2
Foto: Marinika Tepić

– Zašto nećemo na Pink u 18:15 časova. Zato što je to fabrika zla koja krije ko joj je platio spot uoči ubistva Olivera Ivanovića. Koja “ubija” i nas žive. Za to nagrađena državnim kreditom i neplaćanjem poreza. Neka pročitaju ovaj odgovor u tom terminu, dok još imaju frekvenciju“, napisala je Tepić na Tviteru.

Prema rečima Vesne Pešić, očigledno je da Marinika Tepić neće na Pink i to je za poštovanje.

– Mene je vlasnik Pinka, Željko Mitrović, zvao za prvu emisiju Hit Tvit i ubeđivao da će to biti ozbiljna emisija, ali sam odbila. Smatrala sam da to treba da bude konkurencija emisiji Utisak nedelje, a i u ozbiljnost nisam poverovala. Dakle to je individualna odluka i za vreme izbora. Bolje bi bilo da se RTS otvorio kako je uvek bilo. To cekamo, a Pink… – zaključuje Vesna Pešić za Danas.

Željko Mitrović je na svom Tviter nalogu napisao sledeće: “Kao i što sam obećao, svi učesnici na predstojećim izborima, što znači svi predsednički kandidati i sve parlamentarne liste, dobiće besplatne termine na televiziji Pink za predstavljanje svojih političkih programa! Danas smo žrebom, pred kamerama, izvukli raspored termina”.

Vesna Pešić o opoziciji na Pinku: Tadić "razneo" sagovornike, Marinikina odluka za poštovanje, ali bolje bi bilo da se RTS otvorio... 3
foto (BETAPHOTO/MILOŠ MIŠKOV/MO)

Poziv u terminima Željka Mitrovića nije prihvatio ni Zdravko Ponoš.

Naime, predsednički kandidat koalicije Ujedinjena Srbija nije prihvatio prvi poziv televizije Pink za predstavljanje svoje kandidature, zbog kako je rekao ranije zakazane posete Vranju i Vladiničinom Hanu, ali je istakao da je otvoren za dogovor oko drugog termina.

– Današnji poziv za sutrašnje predstavljanje kandidature na Pinku nisam mogao da prihvatim jer ću sutra biti u Vranju i Vladičinom Hanu. Otvoren sam za gostovanje u nekom drugom terminu i rado ću se odazvati. Čim dobijem datum i vreme, obavestiću vas – napisao je Ponoš na Tviteru.

Istakao je i da će rado prihvatiti duel sa predsednikom SNS Aleksandrom Vučićem.

– Naravno, ukoliko odlazeći predsednik Vučić ipak prihvati poziv na duel, dovoljno je da mi mesto i vreme javi 2 sata ranije. P.S. Može bilo gde, ispred seoskog doma, ispred zadruge, uz pivo… A može i na RTS-u. Neka bira gde hoće – dodao je Ponoš.

Kandidat Patriotskog bloka za predsednika Srbije Boško Obradović je, gostujući jutros u emisiji Probudi se na Nova S, rekao da jeste mali, ali ne može se reći da ga nema – jeste da su televizije sa nacionalnom frekvencijom počele da pozivaju predstavnike opozicije.

Smatra da je to ishod i međustranačkog dijaloga i bojkota, ali i borbe opozicije i protesta.

Opozicije nema u udarnim, večernjim terminima na RTS, izuzev emisije „Reč na reč“ koju rade sa CeSidom, ali ima gostovanja u neki drugim emisijama, u jutarnjim programima, naveo je.

Vesna Pešić o opoziciji na Pinku: Tadić "razneo" sagovornike, Marinikina odluka za poštovanje, ali bolje bi bilo da se RTS otvorio... 4
Foto: FoNet/ Milica Vučković

Govoreći o Pinku na kom je nedavno gostovao lider SDS i predstavnik koalicije „Ajmo, ljudi“ Boris Tadić, Obradović kaže: „Ne pamtim da je neko iz opozicije mogao da gostuje na TV Pink poslednjih 10 godina. I sada Željko Mitrović glumi nekog dobrog čoveka koji je, je li, udelio opoziciji nekih 15 minuta. I ja se, naravno, tome neću odazvati. Prekosutra imam taj termin koji mi Željko Mitrović poklanja, da posle 10 godina pljuvanja, vređenja, klevetanja i laži – i svega onog što je moglo da se čuje ne samo o meni, već i o celoj opoziciji – sada nam daje 15 minuta. Dakle 15 minuta u odnosu na 10 godina laži i kleveta“, dodao je.

Obradović je rekao da nije spreman da trči za mrvicama koje baca neki medijski tajkun, navodeći i da toj televiziji, inače, „treba da bude oduzeta nacionalna frekvencija“.

– TV Pink nije medij, ona je propagandni kanal vladajuće stranke i poslednjih neokliko nedelja glumi objektivnost, pa u izbornim blokovima objavljuje sve učesnike izbora“, rekao je Obradović, navodeći da ta televizija 10 godina „truje narod i moralno i politički”.

Rekao je da ide na druge televizije, čak i na one s čijim se uređivačkim politikama takođe ne slaže, ali Pink je „neka granica“ koju, kako kaže, neće preći, lično on.

Kako N1 prenosi, gostovanje Borisa Tadića je u nedelju na Pinku izazvalo buru u javnosti.

O podeljenim reakcijama je pisao i naš list.

On ima drugačiji stav od Tepić i Obradovića i kaže da bi „u svrhu prodora svakog milimetra istine do građana“ prihvatio i da su mu gostovanje ponudili na deponiji.

– Prihvatio sam poziv da gostujem u emisiji Hit Tvit, jer se sve vreme borimo za duel sa vlašću na najvišem nivou i zato nisam imao pravo da odbijem duel sa premijerkom (Anom Brnabić) i predsednikom Skupštine (Ivicom Dačićem). Od ovoga viši nivo bi bio samo duel sa Vučićem, na koji ga pozivam sve vreme. Dakle, ovakav duel u svrhu prodora svakog milimetra istine do građana bih prihvatio i da su ga ponudili na deponiji – rekao je u intervjuu za Novu lider SDS i bivši predsednik Srbije Boris Tadić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari