Izgradnja kulta ličnosti i „ljubljenje ruke sultanu”: Opozicione stranke o dodeli Plakete Svetog Đorđa predsedniku Vučiću u Kragujevcu 1Foto: Z. S. M.

 

Kragujevačke opozicione stranke i dalje apeluju na gradonačelnika Nikolu Dašića da povuče svoju odluku o dodeli Plakete Svetog Đorđa predsedniku Aleksandru Vučiću. Dašić je svoju odluku obrazložio da ju je doneo u svoje i „ime svih Kragujevčana” a tim povodom oglasili su se Demokratska stranka i ponovo Pokret Srce i Narodna stranka.

Kako kažu u Gradskom odboru Demokratske stranke u Kragujevcu nisu iznenađeni servilnom odlukom gradonačelinika Kragujevca, da visoko odlikovanje grada dodeli svom predsedniku stranke.

– Svestan činjenice da su mu pozicije u stranci, a samim tim i funkcija ugroženi, gospodin Dašić je postupio u skladu sa svojim instiktima. Poljubivši „sultana u ruku”, verovatno smatra da je sačuvao svoje pozicije. Gde se u svemu tome nalaze interesi građana Kragujevca i zašto bi oni bili uvučeni u stranačke igre unutar SNS-a, nema odgovora, smatraju kragujevačke demokrate po kojima „gradska vlast treba da podnosi izveštaj i odgovara samo građanima Kragujevca”.

Po rečima članova GrO Narodne stranke iz Kragujevca gradonačelnik je odgovorio opozicionim strankama čime se rukovodio prilikom dodele ovog priznanja ali je takaj i takav odgovor nezadovoljavajući.

– U odgovoru gradonačelnika Dašića na pitanje opozicionih političkih organizacija zašto se odlučio na dodelu jednog od najviših gradskih priznanja predsedniku Vučiću, mogli smo da pročitamo samo hvalospeve Vučiću, umesto razložnog objašnjenja koje bi Dašić ponudio građanima Kragujevca. Na pitanja zašto naš grad pod vlašću naprednjaka stagnira i zašto se ne realizuju silno najavljivane investicije, videli smo klasičan politički pamflet gradonačelnika, tvrde kragujevački „narodnjaci”.

Za njih gradonačelnik Dašić, kao i svi funkcioneri SNS-a, u nedostatku racionalnih objašnjenja i politike, pribegava ekstremnom hvaljenju svog vođe, koje je postalo srž njihove politike koja je doprinela građenju kulta ličnosti tragikomičnih razmera.

– Nismo od gradonačelnika dobili odgovore niti o rekonstrukciji Univerzitetskog kliničkog centra, niti šta je sa rekonstrukcijom zgrade „Stare tržnice, rešavanja problema deponije, infrastrukture u gradu, izmeštanja državnih institucija, izgradnje Opšte bolnice, navode oni samo deo nerealizovanih predizbornih i ostalih obećanja.

U Gradskom odboru Narodne stranke ističu da „kao građani svaki dan slušamo od Dašića i njegovih partijskih kolega neverevotane razmere hvaljenja Vučića”.

– Iluzurno je da se očekuje da bi zaista jednog dana mogli da ispoštuju druge političke subjekte i građane i da konačno počnu da argumentovano diskutuju o problemima građana Srbije i Kragujevca. Neophodna nam je promena političke kulture gde će se političari zaista baviti problemima svojih sugrađana, a ne građenjem kulta ličnosti bilo kojeg političara, zaključuju u GrO NS Kragujevac.

Na odluku gradonačelnika Dašića o dodeli Plakete Svetog Đorđa predsedniku Vučiću prvi su reagovali članovi Pokreta SRCE iz Kragujevca, kako su oni istakli „u ime većine Kragujevčana” apelujući na njega da povuče odluku.

Svoj apel su juče ponovili.

– Još jednom apelujemo na Vas da povučete odluku o dodeli plakete Svetog Đorđa Alesandru Vučiću. Obrazloženje koje ponavljate jednostavno nema nikakve veze sa pravilima i kriterijumima po kojima se plaketa do sada dodeljivala. Ukoliko stvarno smatrate da zamena kotlova u toplani zaslužuje priznanje, onda plaketu uručite nekome iz kragujevačke Energetike i smanjite račune korisnicima, apeluju iz kragujevačkog SRCA.

Po njihovim rečima gradonačelnik „možda u ovom trenutku, od političkog straha ne osećate stid”.

– Ali, ukoliko ne odustanete od ove odluke, biće to prvi put da jedan političar na funkciji dobije plaketu Svetog Đorđa i to će biti sramota svih nas, zaključuju u GrO SRCE Kragujevac.

Gradonačelnik Dašić je još početkom nedelje odgovorio SRCU na njihov prvi apel, otpisujući im da je „rešavanje dima, čađi, teških i toksičnih isparenja Energetike je bio potajni san mnogih generacija Kragujevčana kroz decenije”.

– Niko tokom poslednjih 50 godina nije ponudio rešenje. Reći sada da nije tako je u najmanju ruku neistina i mnogo bi bilo bliže politički proračunatoj malicioznosti, frekao je gradonačelnik Kragujevca u svom odgovoru na pisanje Gradskog odbora Pokreta Srbija Centar.

Po njegovim rečima promena energenta u daljinskom grejanju, kroz puštanje u pogon najsavremenijih kotlova na gas, je ekološki projekat od ogromnog uticaja na zdravlje Kragujevčana, kvalitet vazduha i zaštitu prirodne sredine.

Da podsetimo, gradonačelnik Kragujevca Nikola Dašić povodom dana grada Đurđevdana u ime svih Kragujevčana dodelio je Plaketu Svetog Đorđa predsedniku države Aleksandru Vučiću za nemerljiv doprinos očuvanju i zaštiti životne sredine u Kragujevcu i značajnom unapređenju kvaliteta života građana Kragujevca modernizacijom sistema daljinskog grejanja.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari