Izjave političara “iz glave” 1Foto: FreeImages / Bartek Ambrozik

Imate potpunu anarhiju, nema dana da naši šefovi države, premijeri, ministri ne daju izjave, komentarišu što god ima padne na pamet, „sve iz glave“.

Ovo je večeras izjavio predsednik Srpskog spoljnopolitčkog kruga, ambasador u penziji, Milisav Paić, na okrugom stolu Mediji i spoljna politika Srbije.

Pri tome ne vode računa kakve to posledice može da ima na našu međunarodnu poziciju i položaj, rekao je Paić, koji je kandidat liste Šta radite bre – Marko Bastać, napominjući da naše institucije treba da funkcionišu kao ozbiljna država.

Nigde u svetu, kaže Paić, „nećete da vidite, recimo, šefa države da dnevno ima konferenciju za novinare“.

Paić objašnjava da ne može ni da se seti kada je šef američke diplomatije Reks Tilerson poslednji put imao konferenciju za štampu.

Tilerson da možda neku uzgrednu izjavu, posle nekog sastanka, ali ne održi i konferencije za štampu, ilustruje Paić.

Prema njegivim rečima, Bela kuća i Stejt Department imaju svoje portparole koji daju balansirane izjave u skladu sa politikom SAD.

Nedopustivo je, kaže Paić, da je ministarstvo spoljih poslova Srbije bez odeljenja za štampu, navodeći da je nekad imalo svog portparola i da su održavane redovne nedeljne konferencije za novinare.

Tada bi, podseća, zvanični predstavnik ministarstva spoljnih poslova, u rangu pomoćnika saveznog sekretara, iznosio poziciju države u odnosu na najvažnija međunarodna pitanja.

Novinari su imali punu slobodu da se interesuju o svakoj temi koja se ticala spoljne politike naše zemlje i njenih spoljno-političkih pravaca, naveo je Paić, naglasivši i da su domaći mediji nekada imali jaku dopisničku mrežu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari