Šta stoji u dokumentu koji će se razmatrati na sutrašnjem sastanku vlasti i opozicije? 1foto (BETAPHOTO/MILAN OBRADOVIĆ)

Birač može potpisom podržati više izbornih lista, navodi se u Nacrtu zakona o izmenama Zakona o lokalnim izborima koji je pripremila Radna grupa Vlade Srbije za saradnju sa OEBS/ODIHR i koji je ponuđen poslaničkim grupama u Skupštini Srbije uoči nastavka konsultacija o primeni preporuka ODIHR, zakazanih za četvrtak.

Radi primene sedam od ukupno 25 preporuka koje je dala Kancelarija za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR), predložene su radne verzije izmena Zakona o sprečavanju korupcije, Zakona o izboru narodnih poslanika, Zakona o lokalnim izborima, Zakona o izmeni i dopuni Zakona o Ustavnom sudu i Zakona o dopunama Zakona o finansiranju političkih aktivnosti.

U dokumentu u koji je FoNet imao uvid, izmenom Zakona o izboru narodnih poslanika i Zakona o lokalnim izborima, vlast namerava da sprovede preporuku kojom bi se jednom građaninu omogućilo da potpiše podršku za više izbornih lista.

Izmenama tih zakona rešavaju se preporuke 2 i 11, koje se bave doslednom primenom procedura na dan izbora i unapređuju profesionalni kapaciteti izborne administracije, odnosno uklanjanje ograničenja u pogledu davanja potpisa podrške za više od jedne izbore liste.

Time bi se rešila i preporuka 12 koja omogućava učesnicima u izborima da isprave sve uočene nedostake u dokumentima kojima predlažu kandidate, pošto Republička izborna komisija objavi odluku o tim dokumentima, odnosno ispunjava se preporuka 20 koja bi predupredila zloupotrebe posebnih odredaba za liste nacionalnih manjina.

Promenama Zakona o Ustavnom sudu navodi se da je sud „dužan da odluči o zahtevu za odlučivanje u izbornom sporu u roku od 30 dana od dana dostavljanja zahteva Ustavnom sudu“.

Kada je reč o izmenama Zakona o sprečavanju korupcije, u obrazloženju je navedeno da se u preporuci 17 iz izveštaja ODIHR ukazuje da je potrebno da Agencija za sprečavanje korupcije promptno objavljuje svoje odluke o kršenju Zakona o sprečavanju korupcije tokom izbornih kampanja, zajedno sa svim povezanim žalbama.

U pozivu koji je upućen poslaničkim grupama iz kabineta predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić navedeno je da joj je želja da se nastavi dijalog o temi o kojoj postoji širok politički konsenzus, a to je „primena svih preporuka ODIHR usmerenih ka unapređenju izbornog procesa“.

Poslaničkim grupama je upućena molba da pripreme sve eventualne komentare i predloge izmena ili dopuna dostavljenih radnih verzija izmena zakona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari