Izvesno uključivanje Kondolize Rajs 1Foto: EPA/ Miguel A, Foto: EPA/ Gerry Penny

Kondoliza Rajs će gotovo izvesno biti postavljena za specijalnu izaslanicu Sjedinjenih Država za Jugoistočnu Evropu, i očekuje se da sa te pozicije bude i direktno uključena u briselske pregovore o rešavanju kosovskog pitanja, tvrde za Danas predstavnici diplomatskih krugova.

Naši sagovornici, takođe, kažu da će se u narednu fazu dijaloga Beograda i Prištine uključiti i predstavnik Nemačke.

„Pojedini u Berlinu i Briselu su ozbiljno zagovarali ideju da se u briselske pregovore uključi Volfgang Šojble, koji je posle poslednjih izbora imenovan za predsednika Bundestaga. Kako stvari stoje, teško da će Šojble, upravo zbog te nove funkcije, biti imenovan za predstavnika Berlina, ali sigurno je da će biti izabran neko od najvećeg poverenja kancelarke Angele Markel. Istovremeno, to neće biti neko poput Gerharda Šredera, jer je on blizak Rusima, objašnjavaju izvori Danasa.

Naši izvori ukazuju da će visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost Federika Mogerini „i dalje imati ključnu ulogu“ u briselskom dijalogu, kao posrednica, dok će predstavnici SAD i Nemačke biti savetodavci. Nasuprot tome, oni isključuju mogućnost da se bivša posrednica u razgovorima, Britanka Ketrin Ešton, angažuje u tom procesu u nekom svojstvu. „Velika Britanija izlazi iz EU, pa je nerealno očekivati uključivanje Ešton, ali Dom lordova će uskoro predstaviti dokument kojim će se definisati odnos Londona prema Zapadnom Balkanu“, tvrde diplomate.

Kada je reč o mogućem angažovanju Rusije u narednoj fazi pregovora Beograda i Prištine, pojedini sagovornici Danasa konstatuju da je „sve moguće“, ali da bi na to trebalo da pristanu sve pregovaračke strane.

„U ovom trenutku se stiče utisak da je gotovo neverovatno da bi Priština pristala na uključivanje Rusije, kao što i Beograd tvrdi da neće pristati na angažovanje SAD. Ali, ako Srbija dobije neke ustupke od Amerike, promeniće stav, kao što bi, možda, i Priština pristala na učešće Rusa, ako bi se, recimo, Moskva obavezala da neće kočiti članstvo Kosova u Ujedinjenim nacijama. Takođe, ne treba isključiti ni mogućnost da će Rusija usloviti međunarodnu zajednicu nečim u zamenu za smekšavanje stava prema Kosovu, kao što je, na primer, položaj Krima. Imajući u vidu dosadašnje ponašanje ključnih svetskih igrača, moguće je da će najpre biti postignut nekakav sporazum o Kosovu iza zatvorenih vrata, pa da zatim velike sile pokupe lovorike“, ocenjuju predstavnici diplomatskih krugova.

Moguć skori susret Vučić – Tači

Prema nezvaničnim saznanjima Danasa, moguće je da će se srpski i kosovski predsednik Aleksandar Vučić i Hašim Tači sastati u Briselu u decembru, kao i nakon novogodišnjih praznika, a da će naredna faza pregovora početi na proleće. „Upravo zbog te sledeće faze, koja se smatra najvažnijom, Vučić želi da unutrašnji dijalog u Srbiji o Kosovu bude završen do marta“, preciziraju naši izvori.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari