Jakšić: Crveni tepih za približavanje Moskvi 1Foto: FoNet/Božana Pavlica

Rusija koristi. čini se i zloupotrebljava, skup Pokreta nesvrstanih, jer nije bila članica Pokreta. Lavrovu se prostire crveni tepih da dođe u trenutku i kapitalizuje neuspeh samita EU i Zapadni Balkan u Sloveniji, i Beogradu poruči da ne brine jer postoji alternativa – kaže za Danas Boško Jakšić, spoljnopolitički novinar odgovarajući na naše pitanje šta bi Sergej Lavrov, šef ruske diplomatije, mogao da poruči predsednku Srbije Aleksandru Vučiću.

Lavrov će se danas sastati sa Vučićem, a u Beograd dolazi povodom samita Pokreta nesvrstanih koji se održava sutra i prekosutra u glavnom gradu Srbije.

Jakšić najpre postavlja pitanje otkud Rusija na samitu, budući da nije bila članica Pokreta.

– Ako on dolazi kao počasni gost, postavlja se pitanje zašto to nije i američki državni sekretar. Načinjen je debalans od strane oraganizatora. Pretpostavljam da je to srpska inicijativa koja dosta govori. Lavrovu se prostire crveni tepih da dođe i kapitalizuje neuspeh samita EU i  Zapadni Balkan u Sloveniji, i Beogradu u skladu sa starom ruskom tezom poruči nemojte da brinete postoji alternativa – navodi Jakšić.

Kako dodaje, sve je to lepo upakovano u podršku oko Kosova.

– Dok ima naznaka da Amerika pojačava svoj angažman oko Kosova, i oko tog on želi da reaguje. Srbiju će približiti Moskvi preko dva kanala. Jedan je podrška oko Kosova i drugi je poruka da Srbija ne treba da brine za predstojeću energetsku krizu – zaključuje Jakšić.

Miroslav Parović, predsednik Narodnog slobodarskog pokreta za Danas kaže da Lavrov prenosi poruku predsednika Rusije Vladimira Putina o tome da Vučić mora da smiri narastajuće političke sukobe u Srpskoj jer stvari idu ka eskalaciji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari