Jakšić: Vučić je sam kriv - nema poverenja ni Putina ni Zapada 1Foto: EPA/ MAXIM SHIPENKOV POOL (arhivska fotografija)

Susret Aleksandra Vučića i Vladimira Putina, 25. novembra, u Moskvi, obeležiće ista atmosfera, bez obzira na novonastale okolnosti u vezi sa kritičkim odnosom Sjedinjenih Američkih Država prema vladavini srpskog predsednika, ocenjuje za Danas Boško Jakšić, spoljno politički analitičar.

Na današnjem sastanku predsednika Srbije i ambasadora Rusije u Srbiji, prema saopštenju sa Andrićevog venca, Vučić je istakao koliko je važna njegova predstojeća poseta Moskvi, imajući u vidu ugled i uticaj Ruske Federacije i predsednika Putina na svetskoj političkoj sceni, kao i u svetskim ekonomskim tokovima.

Ambasador Rusije Bocan-Harčenko rekao je, piše u saopštenju, da je uveren da će i ova poseta biti uspešna, kao i sve prethodne, s obzirom na prijateljske odnose i dobru saradnju dveju zemalja.

Ocenjeno je da se predstojećom posetom nastavlja izuzetan politički dijalog Srbije i Rusije, koji je iz godine u godinu sve intenzivniji i da ona“ predstavlja izraz obostrane želje za svestrani napredak saradnje između dve zemlje“.

Vučić je ocenio da ruski predsednik „razume položaj Srbije i ponovio zahvalnost za podršku po pitanju Kosova i Metohije, odnosno teritorijalnom integritetu i suverenitetu Srbije“.

Jakšić: Vučić je sam kriv - nema poverenja ni Putina ni Zapada 2
Foto: FoNet/Božana Pavlica

– Rezultat susreta dva predsednika biće predstavljen kroz izrazit stepen srdačnosti Vučića prema Putinu, pred TV kamerama, kao i kroz ponavljanje svih onih fraza da je Rusija uvek tu da brani interese Srbije, pre svega, prema Kosovu, i tome slično… U suštini, mislim da se ništa neće promeniti u odnosu na dosadašnje susrete, a to je da Putin nema poverenja u Vučića – kaže Boško Jakšić.

Kako dodaje, Vučić je sam kriv jer je sebe doveo u situaciju da ne uživa poverenje ni na Zapadu ni na Istoku.

– Klackalica tog nepoverenja je ono što odslikava njegove odnose u kontinuiteta. U okvirima tog nepoverenja to određuje i određene korake. Rusija neće da se preterano zaleće oko Srbije, u krajnjoj liniji Srbija baš i nije preveliki strateški interes Moskve. Ali, naravno ne želi da izgubi uporište koje ima samo zahvaljujući kosovskoj krizi. Vučić će ovo iskoristiti kroz izjave, imam ja svog brata i prijatelja Putina uz sebe, opozicija može da grize nokte dok gleda kako imam ponovo susrete sa svetkim liderima, ali u suštini, ostaće jedan „status kvo“ – smatra naš sagovornik.

Prema njegovim rečima, ono što će zadovoljiti Putina je činjenica da Rusija ima snažan uticaj na jednu zemlju koja je kandidat za članstvo u EU.

– Moskva će biti zadovoljna jer to može da sačuva. Eventualno će nagraditi Vučića nekom povoljnom cenom gasa. Čitava poseta neće imati poseban značaj, s obzirom na sve turbulencije u regionu – zaključuje naš sagovornik.

Podsetimo, Srbiji nije stigao poziv za učešće na Samitu za demokratije čiji je domaćin američki predsednik.

Jakšić: Vučić je sam kriv - nema poverenja ni Putina ni Zapada 3
Foto: EPA-EFE/ ERIN SCOTT POOL; Foto: EPA-EFE/ ALEXEI DRUZHININ SPUTNIK KREMLIN POOL

Istovremeno, Grupa američkih kongresmena zatražila je od predsednika SAD Džozefa Bajdena da razmotri uvođenje sankcija onima koji destabilizuju Zapadni Balkan i optužili predsednika Srbije Aleksandra Vučića da je produbio korupciju i da vrši pritisak na medije.

Kongresmeni su pozvali Bajdena da razmotri da, gde je to moguće, iskoristi izvršni nalog 14033, a koji se odnosi na blokiranje imovine i zabranu ulaska u SAD osobama koje doprinose destabilizaciji situacije na Zapadnom Balkanu, u cilju dostizanja transparentnije i odgovornije vlade u Srbiji koja poštuje demokratiju, ljudska prava i vladavina prava.

„Kao što ste izjavili na kraju Vaše posete Beogradu 2016, ‘nacije su jače kada se čuje glas mnogih’. Nažalost, sloboda medija u Srbiji dostigla je novu najnižu tačku. Kako primećuju Reporteri bez granica: ‘Srbija je zemlja u kojoj su novinari izloženi gotovo svakodnevnim napadima koji sve više dolaze od vladajuće elite i provladinih medija.’ Takođe je jasno da provladini mediji napreduju i da su u obostrano korisnom odnosu sa vladom“, navodi se u dokumentu.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari