Nacrt nove rezolucije o Kosovu i Metohiji koji su prekjuče, poslednjeg dana predsedavanja SAD Savetom bezbednosti UN, uručili SAD i EU, sudeći prema prvim komentarima više liči na političku provokaciju nego na iskorak u naporima za rešavanje kosovskog problema. Amerikanci najavljuju da će se o novom nacrtu rezolucije, koju je Rusija juče i zvanično odbacila, SB izjašnjavati već tokom iduće nedelje.

Nacrt nove rezolucije o Kosovu i Metohiji koji su prekjuče, poslednjeg dana predsedavanja SAD Savetom bezbednosti UN, uručili SAD i EU, sudeći prema prvim komentarima više liči na političku provokaciju nego na iskorak u naporima za rešavanje kosovskog problema. Amerikanci najavljuju da će se o novom nacrtu rezolucije, koju je Rusija juče i zvanično odbacila, SB izjašnjavati već tokom iduće nedelje. Francuska smatra da je rezolucija neophodna, ali ne insistira na rokovima. Prištinski zvaničnici novi američki predlog smatraju prihvatljivim, dok zvanični Beograd iskreno veruje u mogući nastavak pregovora o budućem statusu KIM.
Jednomesečno predsedavanje SB juče pre podne preuzela je Belgija, ali – kako tvrde izvori Danasa u UN – na objavljivanje zvaničnog programa rada za jun treba sačekati koji dan, mada je moguća i hitna rasprava o „američko-evropskom predlogu“. Američki i ruski ambasadori pri UN najavili su za juče sastanak ekspertskih grupa o Kosovu.

Nova faza ka nezavisnosti Kosova

– Prema rečima Zalmaja Halilzada, ambasadora SAD u UN, suština nove rezolucije je da će Kosovo „ući u novu fazu na putu ka nezavisnosti“, objavljeno je na sajtu UN. To potvrđuje i Rozmari di Karlo, zamenik pomoćnika američkog državnog sekretara SAD, objašnjenjem da „revidirani nacrt rezolucije o budućem statusu Kosova, koju su u ime SAD i EU podneli Britanci, utire put nadgledanoj nezavisnosti za Kosovo“, ali „ne obavezuje nijednu zemlju da prizna nezavisno Kosovo“.

– Rezolucija očigledno podržava Ahtisarijev plan, autorizuje novu civilnu međunarodnu misiju, produžava misiju Kfora i ustanovljava misiju EU koja će biti zadužena za vladavinu prava – izjavila je Rozmari di Karlo za Glas Amerike, koja smatra da će se diskusija o rezoluciji nastaviti i da će SAD i EU intenzivirati dijalog s Rusijom kako bi se postigla puna podrška SB novoj rezoluciji o Kosovu. Beta – AP

Dušan Janjić, direktor Foruma za etničke odnose, ocenjuje za naš list da će „SAD najverovatnije inicirati u SB neku vrstu rasprave o elementima nacrta nove rezolucije o KIM, ali da neće insistirati na glasanju, jer bi usledio ruski veto“.
– Zbog metodologije

rada SAD i EU, forsiranje donošenja rezolucije bez konsultacija, glasanje bi postalo pitanje kredibiliteta za ruskog predsednika Vladimira Putina koji bi izdao nalog da se stavi veto. To bi značilo udaljavanje od rešenja problema. Amerikancima je potreban dogovor, a ne novi sukobi. Verovatnije je da će preko nacrta rezolucije otvoriti raspravu o ponuđenim elementima kako bi se došlo do dogovora o konsultacijama. Time bi ograničili rok za dogovor do jeseni i pokušali da rezoluciju proguraju u septembru kad SB predsedava Francuska – smatra Janjić.
U međunarodnim diplomatskim krugovima procenjuje se da su u ovom trenutku „razlike između SAD i Rusije gotovo nepremostive, a da članice EU – previše naklonjene američkom stavu – teško da bi uspešno mogle da posreduju“. Uprkos samouverenosti američkih diplomata spekuliše se da bi novi predlog SAD – EU mogao da doživi propast bilo da ne dobije većinu u SB, bilo da Rusija – a možda i Kina – ulože veto.
SAD veruju da je rezolucija koja odražava plan specijalnog izaslanika UN Martija Ahtisarija i omogućava nadgledanu nezavisnost Kosova od suštinske važnosti kako za stabilnost regiona, tako i za evroatlantske integracije Srbije i Kosova, saopšteno je juče iz Stejt dipartmenta.

SAMARDŽIĆ: Predlog SAD opasan

– Ministar za KIM u Vladi Srbije Slobodan Samardžić ocenio je juče da je novi američki predlog rezolucije o budućem statusu Kosova gotovo istovetan prethodnom i da je njegova suština da negira odredbe Rezolucije 1244 SB UN koje garantuju suverenitet Srbije nad Pokrajinom. Samardžić kaže da se nova rezolucija od stare razlikuje samo u nekoliko „prideva i reči“, ali da te razlike „nisu vredne komentara“. On smatra da bi prihvatanje nove američke rezolucije značilo „nejbezočnije“ kršenje međunarodnog prava i da je zbog toga predlog SAD veoma opasan.

Tom Kejsi, portparol Stejt dipartmenta, izjavio je na brifingu za novinare, čiji je transkript postavljen na sajtu Stejt dipartmenta, da novi nacrt rezolucije o Kosovu „odražava konsenzus da je vreme da se krene s debatom o rezoluciji i reši pitanje Kosova u skladu s osnovnim nacrtima Ahtisarijevog plana“.

Makedonija i Albanija podržavaju američki predlog

Skoplje – Vlade Makedonije i Albanije pozvale su juče SB UN da usvoji predlog UN kojim se predviđa nadgledana nezavisnost Kosova kako bi se ublažile pretnje regionalnoj stabilnosti. „Status za Kosovo je bolje rešenje od status kvoa za Kosovo koji postoji sada“, rekao je novinarima ministar spoljnih poslova Makedonije Antonio Milošoski posle susreta s albanskim kolegom Ljuljzimom Bašom u Skoplju. Milošoski je pozvao „SB UN da usvoji rezoluciju koja će pozitivno zatvoriti pitanje Kosova, što će Makedoniji i Albaniji pomoći da fokusiraju energiju na evroatlantske integracije, a ne na rešavanje nestabilnosti“.

– Mislimo da je došlo vreme da se ovo završi. Očigledno je da postoji mnogo različitih mišljenja o ovom pitanju, uključujući i razlike u stavovima s Rusijom. I mi se nadamo da će biti zdrave debate i diskusije o tome – tvrdi Kejsi.
On nije želeo da spekuliše kada će se glasati o rezoluciji, ali je naglasio da će sigurno biti brojnih komentara i da je moguće da nova verzija rezolucije neće biti i konačna, prenose agencije.
Moskva je odgovorila odbacivanjem najnovijeg američkog predloga, ocenivši da je reč o „kozmetičkim“ promenama i da ne postoji mogućnost da ih Rusija odobri.
– Nova verzija nacrta rezolucije o Kosovu i dalje nam ne odgovara. Mi smo za nastavak pregovora kako bi se pronašlo rešenje koje bi odgovaralo obema stranama – izjavio je juče Mihail Kaminjin, portparol ruskog Ministarstva inostranih poslova, javlja Beta.
Ambasador Rusije u SB UN Vitalij Čurkin odmah po predstavljanju novog američkog predloga, ocenio je da su autori izmena dokumenta pokušali da unesu neke drugostepene elemente, vodeći se ocenama koje su iskazale neke nestalne članice SB UN. Tako su, naveo je Čurkin, koautori dokumenta „pokušali da privuku na stranu svog projekta neke nestalne članice koje se kolebaju“. Važno je, međutim, to što je smer celog nacrta, prema oceni Rusije, „nepravilan, protivureči međunarodnom pravu i vodi ka ozbiljnoj destabilizaciji situacije na Kosovu, na Balkanu i u celom svetu“. Čurkin je ukazao da pošto osnovni zahtevi Rusije nisu uzeti u obzir pri izradi nove verzije rezolucije, Rusija nema nameru da radi na samom tekstu nacrta rezolucije, prenose agencije.
Francuski zvaničnici juče su se založili za skoro usvajanje rezolucije UN o Kosovu, ukazujući, da ne postoji krajnji rok za to i da „još ima prostora“ za nastavak razgovora s Rusima.
– Mi smo već izmenili tekst nacrta rezolucije … Dakle, računamo da nastavimo razgovore sa svim delegacijama u Njujorku, uključujući i rusku, a cilj je i dalje postizanje što je moguće brže sporazuma o tom nacrtu rezolucije – izjavio je Žan-Baptist Matei, portparol francuskog ministarstva inostranih poslova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari