Vida Ognjenović: Izbori u DS 26. septembra 1Foto: Beta/Emil Vaš

Predsednica Organizacionog odbora Demokratske stranke Vida Ognjenović izjavila je danas da su izbori u stranci pomereni za 26. septembar, zbog epidemiološke situacije u Srbiji, dok je zamenik predsednika DS Dragoslav Šumarac podržao zahtev lekara za smenu Kriznog štaba.

Ognjenović je na onlajn konferenciji za novinare, istakla da su neposredni izbori najbolji način da se osnaži legitimitet budućeg rukovodstva, ali da zbog epidemije izbori moraju biti pomereni za mesec dana.

Šumarac je podržao je apel lekara za smenom Kriznog štaba, uz napomenu da je situacija u Srbiji teška, a da se predsednik Aleksandar Vučić i Vlada Srbije ponašaju kao da je sve u redu.

Gorivo na pumpama poskupljuje, najavljuju otpuštanja, železara gasi jednu peć, Fiat je potpuno stao, a Aleksandar Vučić pregovara sam sa sobom oko nove vlade Srbije, ukazao je Šumarac.

Hrvatska i ako je imala izbore dve nedelje kasnije već ima zakazanu konstitutivnu sednicu parlamenta i određene ministre u budućoj Vladi.

Član Glavnog odbora DS Vojislav Janković istakao je da je u proteklih desetak dana broj uplaćenih članarina povećan za pet puta, pozivajući lidera stranke Zorana Lutovca i predsednika Izvršnog odbora da se priključe akciji na simboličan način tako što će platiti obaveznu godišnju članarinu.

Nismo ravnopravni sagovornici unutar stranke, već smo samo glasačko telo koje treba da verifikuje odluke odnete na nekom drugom mestu, rekao je Janković koji je predstavio Predlog za dogovor Organizacionog odbora DS upućen lideru stranke pre desetak dana.

Član Glavnog odbora Demokratska stranke (DS) Vojislav Janković izjavio je danas da predsednik te stranke Zoran Lutovac već deset dana na odgovara na predlog da se dogovorom izađe iz političke krize u DS-u.

Na onlajn konferenciji za novinare, Janković je rekao da je taj predlog podnela grupa od 140 članova GO DS posle višemesečnih pokušaja da razgovaraju sa rukovodstvom o tome, ali da su naišli na ignorisanje, odnosno da od Lutovca nikakav razlog za odbijanje nisu dobili.

„Preko nekih tviter poruka i izjava saradnika Zorana Lutovca mi naslućujemo koji su razlozi. On se odnosi prema nama kao da nismo ravnopravni i kao da nemamo prava da učestvujemo u rešavanju problema u stranci, nego kao da smo samo glasačko telo koje treba da verifikuje odluke donete na drugom mestu“, rekao je Janković.

Janković je dodao da je krajnje vreme da se okonča proces ujedinjenja sa Socijaldemokratskom strankom Borisa Tadića i Zajedno za Srbiju Nebojše Zelenovića, koji je počeo pre 15 meseci, ali koji je trenutno u zastoju.

Kako se navodi u predlogu dogovora za izlazak iz političke krize u DS, potrebno je povlačenje krivičnih prijava protiv potpredsednice DS Aleksandre Jerkov, člana Izvršnog odbora Predraga Spasojevića i člana omladine Dejana Babarogića, zatim obustavljenje disciplinskih postupaka protiv Gorana Jaića, Branislava Lečića, Slobodana Milosavljevića, Balše Božovića i Radoslava Milojičića, kao i da se ne priznaju odluke o isključenju, suspenzijama i raspuštanjima lokalnih odbora nakon 1. marta.

„Ne pristajemo da se izbacivanje i suspenzija naziva reformom DS“, dodao je Janković.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari