Janković: Ne dugujem ništa ni režimu ni opoziciji 1FoNet/Nenad Ðorđević

“Zašto bih ja komentarisao tabloide? Pametnije bi bilo svima u Srbiji da ne obraćaju pažnju šta pišu tabloidi. A nikakvu nameru nemam ni da komentarišem sopstvene izjave”, rekao je u izjavi za Danas Saša Janković, bivši predsednik PSG i bivši predsednički kandidat, odgovarajući na naše pitanje o upotrebi njegovog intervjua portalu Nova.rs u prorežimskim medijima.

Upitan kako gleda na tvrdnje njegovih bivših kolega da njegov intervju zapravo predstavlja dodatni vetar u leđa Aleksandru Vučiću, Janković je odgovorio da svako neka priča šta misli da treba, a da njemu ne pada na pamet da komentariše bilo čije izjave.

Na konstataciju da njegove bivše kolege iz opozicije, na primer Dragan Đilas, smatraju da je dužan da obelodani koji ambasadori su od njega tražili da bude trojanski konj vlasti, Janković je rekao da ne zna na koje kolege mislimo.

“Da ili je Đilas bio zaštitnik građana, jer ja sam to oduvek bio“, rekao je Janković, a na prmedbu da je ipak jedan period proveo u politici i opoziciji, sagovornik Danasa je odgovorio sa „naravno“, ali je usledilo i pitanje.

“Mirjana, da li ste vi iz Danasa, jer sam u jednom trenutku pomislio da ste iz nekog stranačkog glasila“, naveo je Janković, završavajući razgovor.

Par minuta kasnije stiga je i poruka koja je glasila: „Čudno je da tabolidi( Vučićević) i moj bivši kolega imaju isti zahtev”.

Tokom večeri Janković nam je ipak poslao pisani odgovor koji u celosti prenosimo:

„Pošto su me svi danas posle vas pitali isto što i Vi, ružno bi bilo da Vam ne odgovorim, kada sam već odlučio da to uradim! Pozdrav, i hvala što ste me zvali.

Ne dugujem bilo šta ni režimu ni opoziciji, i jedni i drugi treba da shvate da je moja lojalnost samo prema mojoj zemlji i prema istini. Dragan Vučićević iz Informera je, čim je osvanuo intervju, tražio da kažem o kom se ambasadoru radi, ili me treba hapsiti, a Aleksandar Vučić je odmah počeo da tumači moju izjavu u svoju korist. Nisam hteo da odgovaram, da im ne bih davao na značaju i to znaju svi novinari koji su to od mene tražili, a bilo ih je mnogo. Sada su, međutim, na moju žalost identično uradili Škoro i Đilas – hoće ime nekog ambasadora, ili sam za Vučića. Vidite, ja sam brzo izašao iz politike bez namere da se vraćam, i intervju dao kao običan čovek, o svojim ljudskim iskustvima u politici. Razumem interese, ali zaista nema potrebe da političari prevode Srbiji sa srpskog jezika i objašnjavaju šta je ko rekao, a šta hteo da kaže. Pustite ceo intervju i ljudi će me dobro razumeti, kao što i jesu. Istini ne treba objašnjenje niti tumačenje.

Inače, ja pored drugih koji su mi davali savete, jesam pominjao i ambasadore, ali konkretnu izjavu koja je napravila buru nisam vezao baš za njih. Zašto to političari rade, oni znaju bolje od mene – i jedni i drugi“, kaže Janković u odgovoru.

Prethodno, on je tokom dana buru koju je izazvala njegova isposvest, komentarisao i na Tviteru, pošto je sam na ovoj mreži pokrenuo raspravu o izjavama koje su usledile nakon tog intervjua.

”Ne čudi me vlast koja manipuliše mojom izjavom – to im je u krvi. Ne čude me ni oni što odmah posumnjaju u svakog – cene po sebi. Čudi me da se bez trunke međusobnog poverenja i hrabrosti, radeći od danas do sutra, strahujući za svoj nepostojeći prestiž, išta veliko planira”, napisao je bivši ombudsman.

Na primedbu jednog od pratilaca da je surovo vreme i da ne sudimo svi po svojim postupcima, nego po iskustvu i primedbi i da se neki gorak ukus izdaje vuče još iz PSG, Janković je odgovorio pitanjem – ko će se, pogotovo u surovom vremenu, priključiti ljudima koji najviše zaziru sami od sebe i prvi bacaju kamen jedni na druge?

“Love veštice među sobom, istrebljuju poturice po ceo dan, jer „Turcima“ ne mogu ni da priđu? Srećno Vam bilo”, napisao je Janković.

Gostujući u podcastu Snaga uma, Saša Janković je govorio o „svemu što je naučio o ljudskoj prirodi tokom bavljenja politikom“ i privukao pažnju provladinih medija, koji su delove njegovog iskaza objavili na naslovnim stranama, kao i u udarnim vestima. Reagovao je i predsednik Srbije i SNS Aleksandar Vučić govoreći sa poštovanjem o Jankoviću i izražavajući uverenje da su njegove tvrdnje tačne.

Između ostalog, Jaković je rekao da je trpeo jedan vid pritisaka sa raznih strana da se približi Vučiću, kako bi ga rušio iznutra i u nekom trenutku došao na njegovo mesto, a da su ti koji su ga savetovali, i u stranim ambasadama, pominjali i Vučićeve zdravstvene probleme sa srcem. Janković je naveo da je uveren da se to nije dešavalo samo njemu, već i drugim političarima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari