Koje su se javne ličnosti do sada uključile u predizbornu kampanju i koje opcije su podržali? 1FOTO: Mladen Ilić

Izbore i ove godine prate i podrške javnih ličnosti, kako na strani vlasti, tako i opozicije.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavljuje spisak javnih ličnosti koje podržavaju listu „Srbija ne sme da stane“, očito kao odgovor na inicijativu „ProGlas“.

Ovom inicijativom akademici, glumci, režiseri, intelektualci pozivaju građane da uzmu aktivno učešće u izbornom procesu, kako glasanjem tako i prijavljivanjem da budu kontrolori i posmatrači izbora. Deo njih podržao je proteste „Srbija protiv nasilja“, pa se ova inicijativa tumači i kao podrška listi proevropske opozicije koja nosi naziv slogana ovih protestnih skupova.

Desno orijentisana opozicija takođe ima grupu javnih ličnosti čiju podršku uživaju, kao i druge opcije koje učestvuju ili najavljuju učešće na izborima 17. decembra.

Ko sve misli da „Srbija ne sme da stane“?

Listu koalicije, čiji je stožer Srpska napredna stranka, „Srbija ne sme da stane“, već je podržao deo javnih ličnosti, od kojih su neke već na listi kandidati za narodne poslanike.

Među njima su direktor Muzeja žrtava genocida Dejan Ristić, docentkinja Medicinskog fakulteta u Beogradu Marija Zdravković, operska pevačica Ljubica Vraneš, magistar violine Jovan Kolundžija, bivši košarkaš Željko Rebrača, operska pevačica Jadranka Jovanović, kao i glumac Lepomir Ivković.

Svi oni se nalaze u prvih trideset na izbornoj listi čiji je nosilac presdednik Srbije Aleksandar Vučić, a mahom su već podržavali vlast u nekom obliku.

Koje su se javne ličnosti do sada uključile u predizbornu kampanju i koje opcije su podržali? 2
Živorad Nikolić i Janko Tipsarević tokom predaje liste „Beograd ne sme da stane“; foto: Vojin Radovanović

Ni lista „Beograd ne sme da stane“ ne zaostaje u ovom pogledu – na njoj se nalaze bivši teniser Javnko Tipsarević, voditelj „Žikine Šarenice“ Živorad Nikolić, glumica Iva Štrljić, glumac Branko Milićević – Branko Kockica.

Novina je ime Tipsarevića, koji se skoro učlanio u Srpsku naprednu stranku, u istom periodu kada je to učinio i Rebrača.

„ProGlas“, novinari, pravnici i akademici

Opoziciona koalicija „Srbija protiv nasilja“, koju čine grupacije koje su učestvovale u organizaciji ovih protesta, uz stranku Srbija centar (SRCE), uživa podršku onih koji su mahom podržavali ova okupljanja ili u njima učestvovali, poput sportskog novinara Smiljana Banjca.

Banjac je vodio ove proteste, a njegov kolega i koautor emisije „ObNeob“ koju zajedno rade, Igor Brakus, ove sedmice se učlanio u Zeleno-levi front, stranku članicu ove koalicione grupacije.

Članovi Republičke, odnosno Gradske izborne komisije, ispred ove koalicije biće pravnici Rodoljub Šabić i Sofija Mandić.

Na protestima je govorio i filmski delatnik Dragan Bjelogrlić, kao i glumica Svetlana Ceca Bojković i profesor Pravnog fakulteta u Beogradu Miodrag Jovanović, koji su među inicijatorima pomenutog „ProGlasa“.

Među njegovim inicijatorima su i književnik Ljubomir Simović, akademici Vladimir Kostić i Vladica Cvetković, bivša rektorka Univerziteta u Beogradu Ivanka Popović, sudija Miodrag Majić, pisac Gojko Božović, režiser Srdan Golubović, urednica „Nove ekomije“ Biljana Stepanović, profesor Fakulteta političkih nauka u Beogradu Filip Ejdus i psihološkinja Tamara Džamonja Ignjatović.

Potpisnici su i tužiteljka Bojana Savović, glumice Gorica Popović, Vesna Čipčić, Anita Mančić, Jelena Stupljanin, glumci Radoslav Rale Milenković, Milan Caci Mihailović, Marko Janjić, reditelji Tanja Mandić Rigonat i Zdravko Šotra.

proglas
ProGlas; foto (BETAPHOTO/MILAN ILIĆ)

Među njima su i univerzitetski profesori Aleksandar Baucal, Marija Kleut, Ljubomir Erić, Neda Todorović, Snežana Milinković, Danica Popović, Žarko Trebješanin, Ivan Medenica,  Nemanja Džuverović,  Željko Nikač i Đorđe Krivokapić.

Takođe proevropska lista „Srbija na Zapadu“, koja trenutno prikuplja potpise, uživa podršku istaknutih javnih ličnosti poput pisaca Svetislava Basare i Filipa Davida, novinara Mijata Lakićevića, Milojka Pantića i Boška Jakšića, Dinka Gruhonjića, ali i akademika Dušana Tiodorovića.

Ova lista ima podršku i predsednika Saveza antifašista Srbije Aleksandra Krausa, kao i sociologa Žarka Koraća.

Podršku listi koalicije „Dobro jutro, Srbijo“, koju čine stranke Socijaldemokratska stranka i Dosta je bilo, kao i „Pokret Otete bebe“, svojim potpisom dao je i režiser Goran Marković.

Zanimljivo je da je Marković i predsednik Političkog saveta Pokreta slobodnih građana.

Kandidat za gradonačelnika Beograda biće bivši košarkaški trener Dragan Vujošević, a na listi će se naći i pulmolog Dejan Žujović. Njih dvojica podržavaju SDS, a i tokom prošlih izbora našli su se u istim ulogama.

Vujošević će, kao i na prošlim izborima, biti kandidat za gradonačenika Beograda, a i Žujović, koji je i predsednik udruženja građana „Pokret Za sve moje ljude“,

Ni desnica ne zaostaje

Desno orijentisane stranke imaju takođe podršku intelektualaca i javnih ličnosti.

Koalicija „Nacionalno okupljanje, stranaka Dveri i Zavetnici, kao svog kandidata za gradonačelnika Beograda predstavila je profesora Unvierziteta u Beogradu Ratka Ristića, koji se nalazi i na listi za kandidate za poslanike.

Na listi će biti i predsednici političkih saveta Zavetnika, Dušan Proroković, i Dveri, Aleksandar Lipovski.

Među njima su i profesorka Filološkog fakulteta i bivša ministarka prosvete Ljiljana Čolić, kao i profeorka Medicinskog fakulteta i članica udruženja „Lekari i roditelji za nauku i etiku“ Valentina Arsić Arsenijević.

Čolić je 2004. godine, nakon samo nekoliko meseci podnela ostavku na mesto ministarke, zbog pritiska javnosti koji je usledio nakon njene naredbe da se iz udžbenika biologije izbaci teorija evolucije.

Podršku ovoj koaliciji dali su i publicisti Vladimir Dimitrijević i Igor Ivanović, kao i naučni saradnik Dragan Petrović, ali i pukovnik Dragan Krsmanović.

Koje su se javne ličnosti do sada uključile u predizbornu kampanju i koje opcije su podržali? 3
Nacionalno okupljanje; foto: Printscreen/YouTube/SRBIN.info

„NADA“, koaliciona lista Novog DSS-a i POKS-a, dobila je na ovim izborima „pojačanje“ bivšeg košarkaša Vladimira Štimca, koji će biti kandidat za odbornika na beogradskim izborima.

Štimac je nakon spora sa firmom „Milenijum tim“ odlučio da se kandiduje za gradonačelnika, a zatim se sa Novim DSS-om dogovorio da bude njihov kandidat za odbornika.

Lekar Rade Panić na izborima je podržao listu Narodne stranke „Siguran izbor – ozbiljni ljudi“, koji je kao jedan od razloga zbog kojih je stao uz ovu opciju, njihovo obećanje da nema pristanka na stolicu u Ujedinjenim nacijama za Kosovo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari