Jedino izvesno spajanje sa skupom Inicijative 25. aprila 1Foto:Miroslav Dragojević

Kakva je budućnost „Protesta protiv diktature“, koji je po 18. put sinoć održan u Beogradu, juče niko od učesnika i onih koji protest na različite načine pomažu sa sigurnošću nije mogao da kaže.

Mogući scenario je da će protesti ipak biti nastavljeni, dok god bude bilo energije, ali da li sa pauzama ili bez njih to niko u vreme zaključenja ovog izdanja Danasa nije znao pouzdano.

Razmatranje daljih koraka i dinamike protesta kao i razgovor o različitim stavovima mnogih grupa unutar Protesta, koji se kreću od toga da protest treba nastaviti svaki dan do toga da treba, kao u Novom Sadu, napraviti pauzu, najavljeno je za sinoć.Primetno je da je sve manje ljudi na protestima, a u nekim gradovima, poput Novog Sada, odlučeno je da se napravi pauza do vikenda.

Prema našim saznanjima uoči sastanka, jedna od ideja koja će biti izneta na sastanku je da Protest treba vratiti u fokus jer je očigledno opala disciplina među ljudima koji se okupljaju zbog loših vremenskih uslova. Kako nam je rečeno, verovatno je da će biti iznete i ideje da se svakodnevna okupljanja i šetnje nastave bez obzira na sve, kao i da će sigurno biti i onih koji će se zalagati za pauzu i „vezivanje“ protesta za 25. april i skup koji organizuje Inicijativa „Ne da(vi)mo Beograd“ povodom godišnjice noćnog rušenja objekata u Savamali. Većina učesnika protesta je, kako kažu naši sagovornici, izrazila želju da se „Protest protiv diktature“ priključi Inicijativi. Razgovora će biti i o tome šta posle 25. aprila, odnosno da li da se protest nastavi svaki dan ili da se ponovo „vezuje“ za 1. maj i eventualne radničke skupove ili ne. U međuvremenu, kako kažu naši sagovornici, radi se na povezivanju Protesta sa sindikatima, prosvetarima, naučnim radnicima i ostalim nezadovoljnim društvenim grupama i njihovim organizacijama. Nema saglasnosti, prema našim saznanjima, ni o tome da li će se dalja okupljanja voditi prema scenariju kao i dosad, ili će se smišljati neki drugačiji načini – performansi i slično.

Studentkinja četvrte godine sociologije na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu Katarina Antonić za Danas kaže da se protesti u ovom gradu nastavljaju u subotu, a onda svaki naredni dan. Pauzu objašnjava tehničkim problemima sa ozvučenjem i lošim vremenom, te je na zvaničnoj Fejsbuk stranici glasanjem odlučeno da se napravi pauza. Ona navodi da će pauzu studenti iz Novog Sada iskoristiti da se vide sa demonstrantima iz Beograda sa kojima će koordinirati naredne akcije. Prema njenim rečima, osim sa Beogradom kontakt postoji i sa demonstrantima iz drugih gradova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari