Jeremić: Ne deluje da je Srbija izložena prevelikim pritiscima da uvede sankcije Rusiji 1Foto: FoNet/ Milica Vučković

Predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić izjavio je da ovog trenutka ne deluje da je Srbija izložena prevelikim pritiscima da uvede sankcije Rusiji, a da sankcije ne bi doprinele približavanju Evropskoj uniji, jer sa „autokratskim režimom“ kakav je na vlasti u Beogradu „ne možemo ni da sanjamo o ulasku u EU“.

„Ako jednom nedeljno ili češće u Beograd na prijateljski razgovor dolazi neki visoki nemački funkcioner, ako predsednik Srbije Aleksandar Vučić peče ćevape sa predsednikom Evropskog saveta Šarlom Mišelom, onda se ne stiče utisak da je Srbija na ivici ostvarenja neke velike pretnje protiv nje“, rekao je Jeremić televiziji Juronjuz Srbija (Euronews).

Jeremić je dodao da „dozvoljava da nije u pravu“, ali da Narodna stranka zato i traži da predstavnici vlasti, koji razgovaraju sa EU i SAD, javno u parlamentu kažu šta će se dogoditi ako ne budu uvedene sankcije, pošto je potpuno jasno da bi Srbija pretrpela teške ekonomske i političke posledice ako bi uvela sankcije Rusiji, ali nisu jasne posledice neuvođenja sankcija.

„Uvođenje sankcija nas ne bi približilo EU, jer na evropskom putu godinama stojimo zato što nemamo slobodne medije, funkcionalnu vladavinu prava i borbu protiv korupcije. Ne može se u EU ući kao diktatura gora od Orbanove, njima je dosta jednog Orbana, nije im potreban još jedan i to sa Balkana“, rekao je Jeremić.

Jeremić je naveo da Srbija jeste jedina država u Evropi koja nije uvela sankcije Rusiji, ali da nijedna druga država u Evropi nije bila bombardovana posle završetka hladnog rata niti je trpela sankcije, i podsetio da su pre tačno 30 godina počele da se primenjuju sankcije protiv Srbije zbog kojih je patio narod, a tadašnji režim gomilao bogatstvo.

Upitan o odnosima sa predsednikom SSP Draganom Đilasom, Jeremić je odgovorio da je to pitanje „potpuno deplasirano“, jer građane zanimaju ekonomska pitanja i sveopšte povećanje cena, i da im se „povraća kada čuju priču“ o odnosima opozicionih prvaka.

„Narodna stranka smatra da je hitno potrebno ukidanje subvencija stranim kompanijama u astronomskim iznosima, i da bi taj novac trebalo uložiti u proizvodnju hrane, jer se svet kreće ka globalnoj krizi i nedostatku hrane, kao i da se tim parama pomogne najugroženijim građanima da plate struju. Zalažemo se i za ukidanje akciza na struju“, rekao je Jeremić.

Jeremić je istakao da je „rekorder u subvencijama“ kompanija Henkel, koja je od države Srbije prvo dobila 145.000 evra po radnom mestu, a nedavno i još po 45.000 evra za nove radnike.

„Kao da proizvode ’Tesla’ automobile ili se bave veštačkom inteligencijom, a ne šampone i sapune. To je čisto bacanje narodnog novca, jer tim parama može da se subvencioniše poljoprivreda i da se olakša ljudima da plate račune za struju“, rekao je Jeremić.

Jeremić je naveo da subvencije ne bi trebalo potpuno ukinuti niti zabraniti zakonom, ali da bi država trebalo da ih daje kompanijama koje se bave visokim tehnologijama.

„Postoji, recimo, tehnologija za proizvodnju vodonika koji se potom koristi za proizvodnju amonijaka za veštačka đubriva, i sve to na ekološki pozitivan način, i ima smisla dati subvenciju za to, ali ne i za proizvodnju sapuna, šampona ili čokolade“, zaključio je Jeremić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari