Jeremić: Ne treba verovati u brojke koje će RIK saopštiti u nedelju 1Foto: FoNet/Ognjen Stevanović

Predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić ocenio je da su potpuno nevažni brojevi koje će Republička izborna komisija (RIK) saopštiti kao rezultate izbora u nedelju i da tim brojevima ne bi trebalo verovati.

„Događaj 21. juna neće biti izbori, nego kasting za novi serijal ‘Bele lađe’, i pozivamo gradjane da tog dana ostanu kod kuće i tako sačuvaju svoje zdravlje i dostojanstvo. Podatke o odzivu na izbore saopštiće takozvana RIK, u kojoj SNS protivno zakonu ima većinu. Potpuno su nevažni brojevi koje će takav RIK saopštiti i ne bi im trebalo verovati, a ko veruje tvrdnjama vlasti da živi u zlatnom dobu, neka veruje i brojevima RIK-a. Samo SNS i SPS imaju kapacitet da kontrolišu izbore na svim biračkim mestima, dok će ostalim strankama koje su pristale da učestvuju u tom cirkusu biti saopšteno koliko su glasova osvojili, odnosno Vučić će odlučiti ko će preskočiti cenzus a ko ne“, rekao je Jeremić u intervjuu Beti.

Jeremić je podsetio da je Narodna stranka odlučila da će bojkotovati izbore još u avgustu 2019. godine i da ta odluka nije dovedena u pitanje jer Narodna stranka drži reč i ispunjava obećanja.

„Smatramo da je bojkot apsolutno neophodan korak ka izborima koji će biti održani pod bitno drugačijim uslovima. Ne menja opozicija izborne uslove, nego vlast, a režim Aleksandra Vučića je pokazao da reaguje samo na pritisak. Bojkot je sredstvo pritiska na vlast, jer će se posle ovih lažnih izbora pokazati da je vlast nelegitimna, kao i institucije proizašle na osnovu njih“, rekao je Jeremić.

On je naveo da se Narodna stranka protivi bilo kakvom rešenju po pitanju Kosova i Metohije koje bi podrazumevalo da Kosovo dobije stolicu u UN.

„Zalažemo se za rešenje u okviru Ustava Srbije i Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti UN i smatramo da su neophodni pregovori o poboljšanju uslova svakodnevnog života svih gradjana koji žive na tom delu teritorije Srbije“, rekao je on.

Jeremić je ocenio da je u Srbiji neophodno uvesti instituciju specijalnog tužioca za visoku korupciju koji će biti nezavisan u svom radu i koji će sprovesti temeljnu lustraciju i doneti zakon o ispitivanju porekla imovine javnih funkcionera od 1990. godine.

„Uspostavićemo sistem u kojem će znanje biti najvažnije, a ne stranačka pripadnost. Narodna stranka se bori za promenu sistema, naš cilj nije vlast i zapošljavanje stranačkih kadrova u državnu službu… Sudstvo je danas, kao i ogromna većina medija, pod potpunom kontrolom režima SNS-a, koji je razorio institucije pretvorio ih u partijske ispostave. Potrebno je vreme da se uspostavi nezavisno i slobodno pravosudje, ali je prvi korak na tom putu oslobađanje sudstva od političkih pritisaka“, dodao je Jeremić.

Predsednik Narodne stranke navodi da mediji moraju da rade slobodno i bez političkih pritisaka ali da se u današnjoj Srbiji takvi mediji mogu nabrojati na prste jedne ruke.

„Neophodno je uvesti red u finansiranje medija i strogo poštovati medijske zakone i novinarski kodeks“, rekao je on.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari