Jerkov: Radikali sve rade uz blagoslov SNS 1Aleksandra Jerkov Foto: FoNet/Nenad ĐorĐević

Ne očekujem da Maja Gojković, predsednica parlamenta Srbije, reaguje na uvrede i pretnje koje sam doživela u skupštinskoj sali.

Uostalom, ona je Vojislava Šešelja podržavala i 90-ih godina kada je činio svoje ratne zločine, zašto ga ne ne bi podržavala sada kada maltretira i preti poslanicima? Ako predsednica Skupštine Srbije nije videla da mi je neko pretio, sasvim sigurno je videla izjave lidera SRS da sa nestrpljenjem čeka da ponovi ratne zločine i da će prvo krenuti od Tomislava Žigmanova. Sigurno je videla i izjave Šešelja u kojoj kaže da će me do kraja života nazivati „ustaškom kurvom“ i da će se pobrinuti da mi ogadi život. Može Gojkovićeva da se pretvara da ne zna šta se dešava u parlamentu, ali činjenica je da ona takve stvari mora da zna. Mnogo puta je do sada pokazala da može da se uputi u ono što se desilo i kad nije bila prisutna. Izricala je opomene poslanicima za stvari koje se i nisu desile, kojima nije svedočila, pa to može da uradi i ovaj put, kaže u razgovoru za Danas Aleksandra Jerkov, poslanica Demokratske stranke.

* Predsednica Skupštine tvrdi i da ste i Vi bili rezervisani kada su njoj neki poslanici pretili i upadali joj u kabinet i da ste svaku rečenicu počinjali sa „ako se to desilo“.

– Tačno je, rekla sam da ako se napad na nju desio da je dužna da obavesti policiju i da osuđujem, ako se desilo. Ovde imamo potvrdu Šešelja da se to desilo i potvrdu poslanika koji su u tome učestvovali i najavu da će se dešavati i ubuduće. No, zaista ne očekujem od najbliže bivše potpredsednice da osudi bilo koji Šešeljev postupak, jer nije osudila ni mnogo gore stvari, pa neće ni ovo.

* Postoji li snimak te nemile scene u skupštinskoj sali?

– Tražili smo na Administrativnom odboru da se od Skupštine zatraži snimak, ali je Aleksandar Martinović, predsednik tog odbora, stao u zaštitu Šešelja i rekao da Administrativni odbor nije nadležan. Svakako ćemo utvrditi ko je nadležan da se snimci dobiju i zahtevaćemo odgovornost, ne samo onih koji su to radili, već i onih koji ih u tome podržavaju kako bi prikrili što su uradili. Naš je cilj je da dobijemo te snimke na kojima će se videti ko su poslanici koji su me okružili i ko su oni koji su mi pretili i ko mi je upisao u svesku onu uvredu.

* Sećate li se Vi ko vas je okružio?

– Ne svih, ali znam da je tu bila Nataša Jovanović, Aleksandra Belačić, Filip Stojanović, dok je Miljan Damjanović sedeo i pevao – ustaška k…. Nisam se uplašila onih koji napadaju u čoporu. Ali ja verujem da se građani hrvatske nacionalnosti plaše kada radikali najavljuju da će 6. maja ići u Hrtkovce da vide da li je tamo ostalo još nekog posla. Da će opet promeniti ime tog mesta u Srbislavci, pa u Vojislavci. Verujem da građanima hrvatske nacionalnosti nije prijatno kada vide da te pretnje niko ne osuđuje i kada te pretnje dolaze iz Skupštine. Očigledno i imaju razloga da se plaše, jer Šešelj ima i podršku i blagoslov poslanika vlasti.

* Da li ćete tražiti policijsku zaštitu i podneti prijavu protiv radikala?

– To što je Šešelj izgovorio, izgovorio je javno, i pretnje upućene Tomislavu Žigmanovu i ovo što je rekao za mene. Nekoliko poslanika je potvrdilo da su mi zaista pretili i da su govorili ružne stvari, ali ja nemam nameru privatno da tužim Šešelja, jer on nije meni nešto privatno rekao, niti smo mi privatna lica u razmirici. Ove stvari koje je Šešelj izgovorio treba da budu predmet interesovanja državnih organa po službenoj dužnosti. To što je on meni rekao nije njegov prostakluk, to je govor mržnje. Da mi je rekao samo imenicu, to bi bio prostakluk, ali kako je dodao reč „ustaška“, to je govor mržnje i za govor mržnje kod nas se reaguje po službenoj dužnosti. No, ne mislim da će državni organi reagovati i mislim da je najveća zabluda da je ovo usamljeni izlet Šešelja i SRS. Iz svega što je usledilo proizilazi da je ovo zajednički poduhvat SNS i SRS i da sve što poslanici radikala rade – rade uz blagoslov i odobravanje SNS.

* Ženska parlamentarna mreža stala je u vašu odbranu dosta mlako, a gotovo su izostale reakcije vaših koleginica poslanica iz drugih stranaka.

– Osim nekoliko kolega iz SDPS Rasima Ljajića, iz vlasti mi se niko nije obratio. A što se koleginica iz SRS tiče, one su uvredama nastavile i na društvenim mrežama. Uostalom, neke od njih su i same haški optuženici jer su maltretirale svedoke, zastrašivale i objavljivale njihova imena.

Zašto Jandroković nije došao pred sve poslanike

„Martinović, šef poslaničke grupe naprednjaka, bio je najglasniji u dobacivanju dok sam govorila. Tvrdio je da nije bilo ratnih zločina, da je sramota za jednu Srpkinju da tako govori, da su to izmišljeni ratni zločini. To je politika ove države. Možemo da tvrdimo koliko su nam dobri odnosi sa Hrvatskom u razgovoru sa Gordanom Jandrokovićem, predsednikom Hrvatskog sabora koji je u poseti Srbiji, ali je činjenica da se jednom jedinom poslaniku hrvatske nacionalnosti preti u Skupštini Srbije danima. Osim toga vrlo je neobično da predsednik hrvatskog parlamenta ne dođe pred sve poslanike, jer očigledno nisu smeli to da urade.“

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari