Episkop Joanikije optužio crnogorsku vlast da radi za interese Velike Albanije 1Foto: Pixabay/ comrade_petruha

Episkop budimljansko-nikšićki Joanikije izjavio je da je nacrt zakona o slobodi veroispovesti u Crnoj Gori pokušaj da se napravi presedan kako bi onda, po istom tom modelu „na Kosovu i Metohiji srpske svetinje bile uzete i prepisane na Veliku Albaniju“, prenosi danas „Svetigora pres“.

„Ovde hoće da im ovo prođe na bilo koji način. Čak i ne mora da im uspe, ali je za njih važno da naprave jedan presedan da bi Šiptari na Kosovu i Metohiji, Hašim Tači i Haradinaj, po istom modelu uzeli sve srpske svetinje i prepisali ih na Veliku Albaniju. O tome se radi, draga braćo i sestre jer zajedno rade, vidimo to lepo“, rekao je vladika Joanikije tokom jučerašnje Arhijerejske liturgije u crkvi Svete Trojice u selu Police kod Berana.

On je dodao da je spreman da za ove reči odgovara svuda i na svakome mestu.

„I ako nisam u pravu, hoću da odgovaram za ove moje reči“, poručio je on.

Vladika Joanikije je rekao da su se u teškim vremenima ropstva pod Turcima održale vera i svetinje.

Ovo što se događa sada, kako je naveo, nije samo otimačina hramova i crkvenih zdanja i imanja, nego udar na pravoslavlje.

„Onaj ko hoće da ti uzme hram, on hoće da te ponizi i da te učini robom u tvojoj zemlji, u tvojoj državi za koju su naši preci krv prolivali. Ne možemo to dozvoliti nikome. Nije hram moja prćija, niti je bilo koga drugoga, nego je Božje i crkveno vlasništvo. To što je Božje, ne sme biti ljudsko. Naši preci, kada su gradili hramove, nisu ih posvećivali nijednoj državi, nijednoj vlasti, nijednom režimu, nego su ih posvećivali Bogu“, naveo je Joanikije.

Crnogorska vlada usvojila je Predlog zakona o slobodi veroispovesti koji predviđa da sve verske zajednice, pa i Srpska pravoslavna crkva, moraju dokazati da su pre 1918. godine bile vlasnice crkvene imovine, inače će im ona biti oduzeta.

Mitropolija crnogorsko-primorska oštro se protivi tom zakonskom rešenju i traži da se povuče.

Povlačenje zakona tražio je od Vlade Crne Gore ranije ove nedelje predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Vlada u Podgorici je saopštila da „ne dopušta bilo kome“ da utiče na njene odluke.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari