Joksimović: Izveštaj EK ohrabruje 1Foto: Vlada Srbije

Ministarka za evropske integracije Srbije Jadranka Joksimović izjavila je danas da je Srbija zadovoljna izveštajem Evropske komisije jer daje osnovu za otvaranje novih poglavlja, dok je šef delegacije Evropske unije (EU) u Srbiji Sem Fabrici ocenio da je izveštaj ohrabrenje Vladi da zemlju vodi odlučnije na evropskom putu.

Joksimović je novinarima, uoči sastanka sa ambasadorima i predstavnicima država članica EU i predstavljanja izveštaja, da je taj dokument uravnotežen, dobar za Srbiju i da ni u jednoj oblasti nije konstatovano da je Srbija nazadovala.

Smatramo da će izveštaj biti osnova da države članice na Međuvladinoj konferenciji, koja se očekuje krajem juna, otvore određen broj poglavlja sa Srbijom, ocenila je Joksimović i istakla da ne želi da licitira, ali da je do sada bila praksa da se otvaraju dva poglavlja.

Biće elemenata za države članice za otvaranje više poglavlja, ponovila je ona i istakla da je to u ovom trenutku najopipljiviji način na koji građani vide da Srbija napreduje na evropskom putu.

Joksimović je napomenula da ono što nije ušlo u izveštaj je da su ustavni amandmani, posle dva kruga rasprave, poslati Venecijanskoj komisiji, kao i da je 4. aprila usvojena tužilačka strategija za ratne zločine.

Prema njenim rečima, izveštajem je ocenjeno da u slobodi medija i izražavanja nema napretka, iako je bilo određenih aktivnosti vezano za javne debate o određenim zakonskim i podzakonskim aktima.

Mi to shvatamo na najozbiljniji način i uzećemo u obzir sve što je u izveštaju napisano, rekla je Joksimović.

Joksimović je dodala da je u izveštaju na korektan način predstavljena uloga Srbije u regionalnim odnosima, ali je ocenila da je zvanični Beograd bio iznenađen delom izveštaja koji govori o dijalogu sa Prištinom i u kojem se navodi da je postignut napredak u formiranju Zajednice srpskih opština.

Napredak svakako nije postignut, najavljena je inicijativa i volja da se u naredna četiri meseca radi na statutu ZSO, rekla je ona.

Srbiji niko ne treba da čini ustupke, niti medveđe usluge koje se drugima ponekad učine, ali treba da budu isti kriterijumi za sve, ocenila je Joksimović i dodala da Srbija nastavlja predano da sprovodi reforme kako bi postala članica EU.

Fabrici je naglasio da izveštaj Evropske komisije prepoznaje predanost Vlade Srbije evropskim integracijama i to je njegova glavna poruka.

Prema njegovim rečima, izveštaj predstavlja presek stanja na terenu i „fotografiju sa mnogo piksela“ koliko je, da li je i gde Srbija napredovala, u kojom oblastima od oktobra 2016. godine kada je objavljen prošli izveštaj Komisije.

Fabrici je novinarima u Vladi Srbije rekao da se u izveštaju konstatuje da nije bilo napretka u slobodi izražavanja, ali da ceni izjavu ministarke Joksimović da će se Vlada Srbije pozabaviti tim pitanjem jer je sloboda izražavanja jedna od osnovnih vrednosti EU.

On je istakao da Srbija ima konstruktivnu ulogu u regionu, a dijalog sa Prištinom je ključni element.

Srbija treba da učini svoj deo kako bi ispunila svoje obaveze iz dogovorenog, kako bi se postigla normalizacija odnosa kroz postizanje pravno obavezujućeg sporazuma, rekao je Fabrici.

Fabrici je rekao da je u delu izveštaja koji se bavi političkim kriterijumima navodi da je učinjen određeni napredak, ali da se moraju pojačati napori, dok se u delu o ekonomskim kriterijumima ocenjuje da je Srbija dobro napredovala.

Srbija je ostvarila fiskalnu konsolidaciju, budžetski suficit, privredni rast je bio 1,9 odsto, ali su osnove za privredni rast narednih godina dobre. Raste izvoz, strane direktne investicije, određen napredak je postignut u poslovnom okruženju, rekao je Fabrici.

On je dodao da Srbija mora da učini napredak koji se tiče reforme javnog sektora, poreske administracije i državnih preduzeća.

Podsećajući na Strategiju proširenja za Zapadni Balkan koja navodi indikativni datum za članstvo 2025. godinu, Fabrici je rekao da taj datum nije obećanje, već ohrabrenje i zato je važno da svi rade vredno, predano, zajedno kako bi se ostvario taj cilj.

Unija je prvi trgovinski partner Srbije, prvi investitor i prvi donator, napomenuo je Fabrici i istakao da je Srbija za narednih šest godina dobila grant od 1,5 milijardi evra.

Fabrici je najavio da će visoka predstavnica EU Federika Mogerini u četvrtak posetiti Srbiju, gde će razgovarati sa predstavnicima Vlade Srbije i predsednikom Aleksandrom Vučićem.

On je najavio i da će krajem meseca Beograd posetiti predsednik Saveta EU Donald Tusk koji će sa Vučićem razgovarati o samitu EU-Zapadni Balkan, koji se održava u maju u Sofiji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari