Joksimović: Politički trenutak koji ne treba da se propusti 1Foto: EPA/OLIVER HOSLET

U Strategiji o proširenju EU na zemlje Zapadnog Balkana Srbija je nesumnjivo prepoznata kao lider u tom procesu, rekla je za RTS ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović.

– Dolazak Johanesa Hana u Beograd dan nakon objavljivanja Strategije jasan signal da se računa na Srbiju. Reč o velikom podstreku za građane i o šansi za napredak zemlje. Ovo je trenutak koji politički, bez obzira na brojne zamerke na neke delove Strategije, ne bi trebalo da propustimo“, rekla je ministarka gostujući u Dnevniku RTS i dodala da je Strategijom EU sama sebe obavezala da će do 2025. biti solidarnija i snažnija da primi nove članice.

„U dokumentu se regeneriše politika i strategija proširenja. Srbija je istureno mesto“, navela je ministarka i dodala da je to snažan politički signal uz sve prepreke na tom putu.

Joksimovićeva je poručila da uspešne zemlje ne smeju da gube politički momenat i da ispuštaju šansu koja se ukazala. Smatra i da je Strategija izuzetno važna za raspoloženje ljudi i javnosti, jer sve što je Srbija radila dobija međunarodnu valorizaciju.

„Ako ste prepoznati kao timski igrač onda imate više šansi. Tako je i u međunarodnim odnosima“, rekla je ministarka i dodala da je važno da jače radimo na reformama i svim drugim važnim pitanjima.

Kaže da su to stvari na kojima bismo morali da radimo i bez evropskih integracija a integracije su mehanizam koji nas tera da budemo brži.

„Ako se stalno vraćate u prošlost, onda je teško da ćete ići u bolju budućnost“, istakla je Joksimovićeva.

Primena dosad postignutih sporazuma

Kada je reč o dijalogu Beograda i Prištine, ministarka podseća da je on dvostran, uz medijaciju EU. Kako je rekla, da bismo došli do pravno-obavezujućeg sporazuma, potrebno je nastaviti dijalog ali i primeniti sve dosad postignute sporazume.

Joksimovićeva navodi da je jedan od najvažnijih sporazuma onaj o ZSO i dodaje da je to hitno potrebno sprovesti.

Kada svi ispune već dogovorene angažmane, onda se nastavlja proces traženja kompromisnog rešenja, poručila je ministarka.

Rekla je da će se tražiti rešenje u kojem mi ne priznajemo jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova, ali da se s druge strane normalizuju odnosi i da zaštitimo naše interese, ali da učinimo i neke ustupke jer je to suština dijaloga.

Kada je reč o usaglašavanju sa spoljnopolitičkim odlukama EU, Joskimovićeva je rekla da postoji pregovarački okvir sa Srbijom i Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju, a usvojena Strategije je izraz političke volje.

U Strategiji je izneto snažnije očekivanje da oni koji su najviše napredovali u procesu integracija u većoj meri usklađuju odluke sa spoljnopolitičkim odlukama EU. Ali, Joksimovićeva kaže da do trenutka članstva moramo usaglasiti politiku i da su očekivanja jasna.

„Mi se pozivamo na pregovarački okvir i obaveze i u tom smislu ćemo nastaviti da pregovaramo“, kaže Joksimovićeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari