"Još jedno novo vanredno stanje s formulom - zaplaši, pa vladaj": Sagovornici Danasa o Vučićevoj izjavi 1foto (BETAPHOTO/MILOŠ MIŠKOV)

Sagovornici Danasa komentarisali su izjavu Aleksandra Vučića da je u Srbiji defakto uvedeno vanredno stanje zbog ekonomske krize.

Balša Božović, Regionalna akademije za razvoj demokratije

"Još jedno novo vanredno stanje s formulom - zaplaši, pa vladaj": Sagovornici Danasa o Vučićevoj izjavi 2
Foto: FoNet/ Zoran Mrđa

To je opasna izjava koja izaziva dodatni strah kod stanovništva kako bi se skrenula pažnja sa gorućih problema koje režim pravi kao i sa pogrešnih spoljnopolitičkih aktivnosti Srbije koja gradi strateško partnerstvo sa Rusijom u trenutku kada je ceo zapadni svet uveo sankcije Rusiji zbog agresije na Ukrajinu. Još jedno novo vanredno stanje čija je formula – zaplaši pa vladaj. Ubeđujete 10 godina ljude da ste ekonomski gigant, da ste najbrže rastuća ekonomija, pokazujete koliko imamo zaliha hrane, kolike su rezerve pasulja i pšenice, a onda odjednom kažete teška je situacija, mi smo u vanrednom stanju. Onda se ljudi zamisle i kažu pa dobro važno je samo da ne umremo od gladi.

Vladimir Kovačević, „Da se struka pita“

"Još jedno novo vanredno stanje s formulom - zaplaši, pa vladaj": Sagovornici Danasa o Vučićevoj izjavi 3
Vladimir Kovačević Foto: Narodna stranka

Nije u vanrednom stanju. Po predlogu iznetom u javnost pokreta ‘Da se struka pita’ tražili smo formalno proglašenje takvog stanja. Ono je neophodno jer bi koordinaciono telo koje bi rukovodilo vanrednim ekonomskim stanjem donelo niz preventivnih mera. Te mere bi zadirale u resurse mnogih ministarstava. Do sada smo kao država iskazali samo sklonost ka otklanjanju posledica udarima inflatornog toka. Ti udarci će i na dalje nadirati. Po pravilu posledično rešavanje problema najčešće je zakasnelo i skupo, a mnoge stvari se i ne mogu potpuno sanirati.

Miroslav Parović, Narodni slobodarski pokret

"Još jedno novo vanredno stanje s formulom - zaplaši, pa vladaj": Sagovornici Danasa o Vučićevoj izjavi 4
Foto: FoNet/ Aleksandar Barda

Vučić hoće da nastavi ličnu vlast i promociju sebe kao supermena koji ide okolo i deli malo šećera, malo brašna, nešto struje i gasa i tako u krug. Dakle, vanredno stanje kao forma u našem predlogu izvlači državu iz haosa i ludila u kojem se niko normalan ne snalazi, a u Vučićevom se ludilo legalizuje i još produbljuje.

Zoran Vuletić, predsednik GDF

"Još jedno novo vanredno stanje s formulom - zaplaši, pa vladaj": Sagovornici Danasa o Vučićevoj izjavi 5
Foto: FoNet/ Milica Vučković

Srbija je u defakto vanrednom stanju zbog pogrešne politike. Ekonomska situacija je samo posledica te naopake politike. Svima bi moralo da bude jasno da je pogrešna politika najskuplja, daleko skuplja od tržišne cene gasa kojom se ovde manipuliše.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari